John Kerry: ”Kriget i Ukraina stjäl fokus från klimatkrisen”
USA:s president Joe Bidens särskilda sändebud för klimatfrågor, John Kerry. Faksimil Youtube

Tidigare utrikesministern och idag president Joe Bidens särskilda sändebud för klimatfrågor, John Kerry, som i många år rest privatjet världen över i sin kamp för att förmå andra att dra ner på koldioxidutsläpp, oroar sig nu för att kriget i Ukraina stjäl fokus från hans hjärtefråga – den så kallade klimatkrisen.

Kerry säger i en intervju med BBC Arabic sig vara oroad över hur den ryska invasionen av Ukraina påverkar människorna där och mer globalt synen på internationell rätt. Detta är dock inte det värsta med kriget, enligt Kerry.

Än värre är utsläppen ett krig medför och att allmänhetens uppmärksamhet nu går till kriget istället för klimatkrisen, ett koncept som Kerry arbetat hårt för att marknadsföra.

LÄS ÄVEN: Eliten tar privatjet till klimatmötet

”Folk tappar fokus”

– Ett krig medför massiva konsekvenser för klimatet i form av utsläpp. Men lika viktigt är att folk nu tappar fokus. Viktiga länders uppmärksamhet kommer att avledas och jag tror att det kan ha en skadlig inverkan, säger han.

Kerry säger även att större delen av norra Ryssland tidigare hade permafrost och att den nu tinar. Detta, menar han, medför stora risker för Rysslands infrastruktur.

– Jag hoppas att president Putin kommer att hjälpa oss att hålla kursen, gällande vad som måste göras för klimatet, säger Kerry.

Inslaget finns tillgängligt nedan:

LÄS ÄVEN: Hårda strider i Kiev – höghus träffat

”Kriget är temporärt, klimatet är evigt”

Kerry gjorde ett liknande uttalande i söndags, där han hävdade att en eventuell invasion av Ukraina kommer att lösas ”förr eller senare” men att klimatkrisen kommer bestå. ”Ett krig kommer ha en monumental påverkan på människors förmåga och vilja att göra vad som är nödvändigt för att minska utsläppen”, och det kommer ”utan tvekan bli mycket tufft för klimatagendan”, sa han då till GZERO Media.

Kerry har ofta kritiserats för sitt ständiga användade av privatjet. Till och med för att ta emot ett pris för sin klimatkamp valde Kerry privatjet framför andra alternativ. Han försvarade sig med att ”för någon som mig finns inga andra alternativ” och listade därefter en rad avtal han varit delaktig i att förhandla fram.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Almgren

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.