anders lindberg richard jomshof

Bild: Scaningen / Landstingshuset

Inrikes

Jomshof (SD) kritiserar Anders Lindberg – Tidningsutgivarna rasar

Publicerad 12/17/2022
Annons

Tidningsutgivarna, som tidigare drivit påverkanskampanjer för utvidgad nätcensur mot alternativmedia, har landets största gammelmedier som medlemmar. Nu rasar lobbyorganisationen över en kommentar som justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) skrivit om Aftonbladets politiske chefredaktör.

På Twitter har Richard Jomshof (SD) kommenterat en videokrönika av Richard Sörman som är medarbetare på SD-kanalen Riks.

I krönikan från den 13 december menar Sörman att bland andra Anders Lindberg, oberoende socialdemokratisk politisk chefredaktör på Aftonbladet, står bredvid och pekar finger när andra tvingas städa upp efter den politik han opinionsbildat för i egenskap av ledarskribent.

Detta illustreras i krönikan med att Riks medarbetare Denice Westerberg torkar utspillt kaffe på golvet medan Sörman, som just låtit kaffekranen stå och rinna över så att det hamnar på golvet, pekar på henne och säger ”titta, var är kaffet, hon skulle göra kaffe på en gång ju, hon kan inte göra kaffe”.

Jomshof uppskattade och delade krönikan

Richard Jomshof uppskattade Sörmans krönika och berömde den i ett eget inlägg. Även han passade på att kritisera Anders Lindberg.

Men hans inlägg får Tidningsutgivarna, där Aftonbladet är en av de största medlemmarna, att rasa så pass att VD:n själv har kommenterat Jomshofs inlägg. Det rapporterar Dagens Opinion.

– Det är mycket anmärkningsvärt att ordföranden i justitieutskottet i så hårda ordalag angriper en framträdande opinionsbildande journalist. Den fria opinionsbildningen är en hörnsten i den svenska demokratin, säger Johan Taubert, vd Tidningsutgivarna.

Taubert insinuerar därmed att det inte är demokratiskt att en politiker kommenterar vad en av landets mäktigaste politiska opinionsbildare gör.

LÄS ÄVEN: Censurerade Granskning Sverige – nu ny kulturminister

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons