Under partiledardebatten på SVT Agenda i söndags var brottsligheten ett område som togs upp till diskussion. I ett inslag hade man låtit namnet ”Hassan” illustrera en ung kriminell i ett så kallat utsatt område. Detta blev för mycket för SVT-journalisten Christian Catomeris som valt att lämna programmets redaktionen.

I SVT Agendas inslag hade 13-årige Hassan hamnat snett i samhället, börjat hänga med äldre kriminella som säljer narkotika och han börjat springa ärenden åt. Enligt vissa på yttersta vänsterkanten var detta fel då det påstods utgöra en stereotyp.

Ytterligare en som ansåg att namnvalet var ett övertramp är programmets egen medarbetare och utrikesjournalisten Christian Catomeris. Till Dagens Nyheter säger han att ”publiceringen och användandet av ett utpräglat muslimskt namn i samband med brottslighet var den utlösande faktorn” men det ska inte vara den enda orsaken till att han slutar.

LÄS ÄVEN: Drygt var fjärde Ali i Sverige åtalade i brottmål

Han påstår sig ha känt sig obekväm med hur frågor som invandring och minoriteter hanterats av Agendas redaktion och kommer nu att flyttas till utrikesredaktionen.

– Jag kan inte gå in på vad det rör sig om i detalj. Det handlar dock om en principiellt viktig diskussion som jag helst vill föra internt just nu, säger Christian Catomeris.

Programchef beklagar

På Agenda beklagar programchef Eva Landahl avhoppet samtidigt som hon inte säger sig dela Catomeris bild av hur man hanterat frågorna.

Baserades på statistik

Enligt redaktör Rolf Tardell, ansvarig utgivare för söndagens program, valde man namnet ”Hassan” för att illustrera en ung man med invandrarbakgrund i ett utsatt område.

– Vi hade förstås kunnat välja att kalla exemplet för ”Lisa” eller ”Kajsa” men det hade inte varit sant och relevant eftersom de flesta undersökningar visar att kriminella ungdomsgäng domineras av just unga män med invandrarbakgrund. Vi hade kunnat använda ett namn som inte lika tydligt signalerar Mellanöstern, det kan man alltid diskutera, säger han:

– Visst är det så att de allra flesta av alla Hassan inte begår brott, men det fiktiva exemplet kan ändå vara sant och relevant. Man får hålla två saker i huvudet samtidigt.