Journalister gick på bluff om ’grön energi’ och rasismanklagelser
Youtube / Thorsten Samesch, CC BY-SA 4.0

Den afrikanske mannen hävdade att han uppfunnit ett sätt att driva andra enheter på utan elektriska kablar och till och med förvandla en TV till en ”mikrosonisk” enhet som kunde generera elektricitet enbart från radiovågor. ”Rasism” skulle också vara orsaken till att tekniken inte blivit spridd.

Några av Tysklands främsta nyhetsnätverk rapporterade om Maxwell Chikumbutso från Zimbabwe och hans påstådda uppfinning. Trots att tekniken inte existerar förmedlade man mannens påstående om att ”rasism” var anledningen till att den fiktiva gröna energilösningen inte hade spridit sig till Europa ännu.

LÄS ÄVEN: SVT-chefen Hanna Stjärne: Inget problem att 70% av våra journalister röstar V eller MP

Storyn publicerades först på ARD:s nyhetstjänst Tagesschau, det offentliga TV-bolagets flaggskepp. På fredagen körde de vad som påstods vara en sensationell historia där det hävdades att Chikumbutso uppfunnit något banbrytande som kunde vara en lösning på Tysklands energikris.

Storyn var dock full av hål redan från början och kritiker har kallat den för fake news.

Reportern hävdade också att Chikumbutso sagt att amerikanska forskare bekräftat att uppfinningen fungerar. Sedermera erkände hon dock att hon aldrig gjort några försök att nå ut till forskare för att verifiera påståendena utan förlitade sig helt på Chikumbutsos historia.

Erfaren bluffmakare

Att Chikumbutso är en bluff hade kunnat avslöjas med en enkel sökning på Google. För bara några år sedan påstod han att han tagit fram en elbilsuppfinning som inte behöver laddas och som kan köras på magnetiska vågor och radiofrekvenser. Hittills har han inte tillhandahållit några bevis för att en sådan uppfinning existerar.

LÄS ÄVEN: Kritik mot statsmedia: ”Statligt anställda journalister sitter och myser med hela LO-kollektivet”

Flera mediehus återgav storyn för att sedan ta ned den igen, utan någon rättelse eller förklaring.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.