Idag ändrade Folkhälsomyndigheten kriterierna för provtagning för coronaviruset. Numera ska även ”svåra lunginflammationer” testas. Direkt upptäcktes ett första fall av inhemsk smittspridning – två patienter på St: Göranssjukhus.

Medan antalet drabbade av coronaviruset fortsätter rusa iväg i Sverige med 253 bekräftat smittade i skrivande stund har det första misstänkta fallet av inhemsk smittspridning börjat komma upp till ytan.

Den 4 mars ändrade Folkhälsomyndigheten riktlinjerna om provtagningen för coronaviruset. Från och med idag ska även ”svåra lunginflammationer” utan koppling till de drabbade områdena i Italien, Iran och Kina kunna testas. Innan dess nekade sjukvården provtagning för personer som varit i andra områden utomlands och som visat symptom på coronaviruset – vilket bland annat Samhällsnytt uppmärksammat i flera artiklar.

LÄS MER: Stockholmspar med corona-symptom nekades prov: ”Höll på att hosta ut lungorna”

Strax efter att man börjat testa personer utanför gruppen som varit utomlands upptäcktes ett första fall av smittan utan någon koppling till utlandet. Det är två patienter på St: Görans sjukhus i Stockholm som har testats positivt för viruset. De två patienterna har ingen koppling till varandra – och inte heller någon koppling till smitthärdar i utlandet eller någon person som vistats i de drabbade områdena. Ett 20-tal av vårdpersonal som var i kontakt med de smittade har tagits ur tjänst.

Den nya utvecklingen innebär att epidemin har gått in i en ny fas med en lokal smittspridning i Sverige. Det kan samtidigt inte uteslutas att det finns ett stort mörkertal och att den inhemska smittspridningen inte upptäcktes tidigare till följd av att personer som inte varit i de drabbade områdena nekats provtagningen.

I helgen medgav statsepidemiologen Anders Tegnell som från början var en av de som blockerade åtgärder som karantän, flygstopp osv. att hans bedömning var fel och att han nämligen inte trodde att viruset skulle sprida sig från Kina. Numera tror han inte att det blir en pandemi.

– Jag trodde att de skulle få stopp på det i Kina, men min bedömning visade sig inte vara rätt. Men jag tror inte att det kommer att bli en ”klassisk” pandemi med väldigt många sjuka i hela världen samtidigt. Utan det ”hoppar” från olika ”hot spots” som Wuhan och norra Italien, uppgav han i en intervju till SvD.

I ett annat kontroversiellt uttalande förra veckan förutspådde han att epidemin skulle nå kulmen under den gångna helgen. Även denna prognos fick han ta tillbaka. Tegnells nya beräkning är att kulmen ska inträffa idag, på måndag, eller imorgon:

-Jag var lite för optimistisk, erkände han i en intervju till Aftonbladet.

Samhällsnytt har sökt Tegnell under dagen för en kommentar, men han uppges vara på en resa till Somalia – för att hjälpa till att bygga upp landets hälsosystem.

Folkhälsomyndigheten och dess rekommendationer har vållat massiv kritik – inte minst från vårdpersonal som arbetar på golvet vilket Samhällsnytt tidigare uppmärksammade.

LÄS MER: Överläkare: Folkhälsomyndighetens råd om coronaviruset är ”livsfarliga”

En av få offentliga personer som ryckte ut till försvar för myndigheten – och i synnerhet för den kontroversielle Anders Tegnell, är professor Agnes Wold vid Göteborgs universitet som hyllat statsepidemiologens insatser för att ”hindra att corona-smittan tog sin in i Sverige” :

Kort efter tweeten publicerats gavs Wold utrymme i Expressen där hon i rollen som ”expert” ventilerade liknande åsikter. Tidigare kritiserades hon för att ha spridit desinformation om att gravida kvinnor kan dricka upp till nio glas vin per vecka under sin graviditet. Flera experter och professorer sågade hennes uttalande och menade att följa hennes rekommendation kan leda till fosterskador.

Agnes Wold (Faksimil Twitter):

Under tiden har dödligheten i Italien ökat till 4,3% av alla COVID19-fall.

LÄS ÄVEN: Israel stänger gränserna i respons till coronaepidemin