På söndagen hålls flera demonstrationer mot koranbränning i Sverige däribland i Stockholm och Malmö. På medborgarplatsen i Stockholm håller muslimer upp koraner och skanderar ”Allahu akbar”.

Påverkanskampanjerna från myndigheter, politiker och muslimska organisationer avlöser varandra. Nyligen meddelade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att regeringen tar intiativ att ”analysera” det rättsliga läget och öppnar för att ändra ordningslaget för att kunna stoppa koranbränningar i Sverige.

LÄS ÄVEN: M-veteranernas krav: FÖRBJUD koranbränning – det är inte yttrandefrihet

”Hatbrott och angrepp”

Flera muslimska organisationer har på söndagen arrangerat demonstrationer runt om i Sverige däribland på Medborgarplatsen i Stockholm. Muslimer uppmanas ta med sina koraner och hålla upp dessa.

I ett pressmeddelande skriver Islamiska samarbetsrådet, ”att bränna koranen är ett hatbrott och ett angrepp mot muslimer!”.

Ett antal muslimska organisationer bjuder in till en manifestation mot koranbränningar och all form av hat och hot. Kom och stå upp för gemenskap, solidaritet, respekt och allas lika värde. Ta gärna med dig din Koran.

På sociala medier har muslimska influencerns uppmanat att samlas vid demonstrationen.

En av dessa är svenska konvertiten och asylaktivisten Nathalie Larsson som arbetar som advokat.

@nathalielawyer Stötta alla människors lika värde och delta på demonstrationen mot Koranbränningarna, nu på söndag 9/7 kl 13.30 på Medborgarplatsen. #migrationsverket #sweden #iraq ♬ originalljud – Nathalie Larsson

En annan muslimsk influencer Instagram framför att Sverige inte vet vad yttrandefrihet är eftersom att det inte är yttrandefrihert om någon blir kränkt av kritiken.

– Koranbränningen är hat mot över en miljard muslimer runt om i världen och idag tillåts detta i Sverige under så kallad yttrandefrihet. Hur kan detta var yttrandefrihet när över en miljard muslimer känner sig kränkta av det, frågar influencern.

Se demonstrationen i Stockholm där minst 3000 personer har samlats. På platsen framförs det att koranbränning utgör brottet ”hets mot folgrupp”. Folkmassan skanderar även ”Allahu akbar”.

LÄS ÄVEN: Dagerlind: Rör inte min grundlag, Jonas Gardell