Efter att Polismyndigheten förbjudit den dansk-svenske partiledaren Rasmus Paludan att rita profeten Muhammed i Rosengård kommer nu vändningen. Myndigheten går med på att låta Paludan demonstrera – men på en avlägsen rastplats i Bunkeflostrand nära Öresundsbron. Enligt myndigheten är en demonstration enbart möjlig ”utifrån dessa parametrar”.

Samnytt har sedan förra veckan rapporterat att Paludan som nyligen blev svensk medborgare ansökt om tillstånd hos den svenska polisen för att hålla en allmän sammankomst i vilken han ska uppmärksamma ”rita Muhammed-dagen”.

LÄS ÄVEN: Paludan besöker Rosengård för att teckna Muhammed: ”Pedagogiskt instrument”

Paludan har tillbringat torsdagen med att besöka flera danska städer, däribland Köpenhamn, för att hålla teckningstävlingen. Polismyndigheten har tidigare nekat Paludan att demonstrera i Rosengård med hänvisning till att man inte kan garantera ordningen och säkerheten i området.

Sedan dess har myndigheten hållit en dialog med Paludan om en alternativ plats ”någonstans i Skåne”. Nu går myndigheten med på att låta Paludan och övriga mötesdeltagare avbilda Muhammed i Sverige – men på en tom rastplats vid Skånegårdsvägen 5 i Bunkeflostrand.

Videoklipp från platsen:

Polisen: ”Låt er inte provoceras”

Petra Stenkula är kommenderingschef för den särskilda händelsen i samband med Paludans Sverigebesök. Hon har engagerat sig i media med tips om att man inte ska låta sig provoceras av politikerns budskap.

– Vi vill därför mana till lugn och att man inte låter sig provoceras utan har förtroende för att vi på polisen kommer agera om brott begås och att vi står upp för alla människors lika värde och värnar alla människors trygghet och säkerhet, säger Stenkula till Expressen.

Muslimsk massbön på platsen

Inför Paludans demonstration har ett stort antal muslimer samlats på platsen för att bland annat skandera ramsor om Muhammed, ”Allahu akbar” och utföra massbön. Se nedan:

Se Paludans besök

LÄS ÄVEN: Paludan nekas polisskydd trots grova mordhot: ”Kommer skjuta han”

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.