Polisen 4223

Polisen försökte stoppa demonstranterna. Foto: Faksimil YouTube

Inrikes

JUST NU: Polisens övervåld mot demonstranter i Stockholm – se VIDEO

Publicerad 3/6/2021
Annons

Flera hundra personer samlades på lördagen för att demonstrera mot regeringens coronarestriktioner som man menar inskränker friheten och medborgerliga rättigheter. Polisen svarade med att ta till våld mot demonstranterna med hjälp av batonger och pepparspray. Flera demonstranter har förts bort.

Demonstrationståget går under namnet Tusenmannamarschen för frihet & sanning och hade genom Facebook uppmanat folk att samlas på Medborgarplatsen klockan 14:00.

LÄS ÄVEN: Restauranger i Rom trotsar corona-restriktioner – håller öppet i ”civil olydnad”

Det framgår av medierapporter och videoklipp som sprids på YouTube att åtminstone 400 personer samlades för att gemensamt uttrycka sitt missnöje med rådande restriktioner i pandemin som man menar inskränker medborgarnas frihet.

Polisen försökte hårdhänt stoppa medborgarna

Folksamlingen tågade därefter från Medborgarplatsen mot Kungsträdgården men när man nådde Guldbron mellan Södermalm och Gamla stan försökte polisen sätta stopp för demonstrationen genom att bilda en mur av utryckningsfordon, polismän och ridande poliser.

I videoklippet nedan syns det hur poliserna drar batong mot folkmassan som försöker tränga igenom muren för att fullfölja promenaden mot Kungsträdgården.

Det framgår även att poliserna använder pepparspray mot folksamlingen. Samtidigt ska demonstrationståget enligt uppgifter i sociala medier och även Aftonbladets reportrar på platsen vara lugn.

Bakom utryckningsfordonen syns ett hårdhänt ingripande där en polisman släpar en demonstrant från platsen.

I sociala medier sprids flera videoklipp från marschen som visar hur polisen går in i folkmassan och plockar in till synes slumpmässigt valda deltagare. En av dessa misstänkt för blåljussabotage – en brottsrubricering som infördes med stöd från SD i hopp om att stoppa våld mot polis och brandkåren i förorterna .

Enligt den senaste rapporteringen från Aftonbladet lyckades demonstranterna att ta sig till Kungsträdgården där de håller tal just nu. Polisen ska ha fört bort minst 10 personer från folkmassan varav en skadad. Sex poliser uppges ha skadats lindrigt.

LÄS ÄVEN: Efter upploppen mot coronarestriktioner: Utegångsförbud stoppas av domstol

Texten uppdateras löpande

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons