KentEkertohSD

T.v. Cecilia Renfors. T.h. Kent Ekeroth (SD). Foto: Domstol/Faksimil Facebook

Inrikes

JUST NU: SD-fientlig domare tillåts döma i HD-mål mot Ekeroth

Publicerad 2/5/2020
Annons

Idag hålls den sista delen i rättegången mot statstelevisionen för deras användning av Ekeroths upphovsrättsskyddade bilder. Det var i september förra året som Högsta Domstolen förvånande beviljade prövningstillstånd efter att SVT förlorade i Patent- och marknadsöverdomstolen. Men i november månad förra året avslöjades att domarna som beviljade omprövningen kan anses vara starkt partiska. Nu sitter två av dessa tre domare ändå kvar i målet, trots att Högsta Domstolen informerats om jävsituationen.

UPPDATERING (11.05): Alldeles nyligen meddelade Högsta Domstolen att de låter Cecilia Renfors, som uttryckt sig starkt kritiskt mot SD, sitta kvar som domare i målet mot SVT. Läs mer nedan.

Efter att hovrätten i somras dömt till Ekeroths fördel överklagade SVT till Högsta Domstolen som alltså beviljade prövning och idag sker förhandlingen i högsta instans där åtminstone ett av de tre justitieråden misstänks vara jävig.

Prövningstillståndet i högsta domstolen beslutades av de tre justitieråden Cecilia Renfors, Anders Eka och Ingemar Persson.

LÄS MER: SD-fientlig domare ska avgöra HD-mål mellan Ekeroth och SVT

Cecilia Renfors starkt anti-SD

Men Renfors bakgrund uppvisar starka antipatier mot SD.

Då Cecilia Renfors satt i granskningsnämnden ställde hon sig bakom SVT:s policy om att särbehandla Sverigedemokraterna negativt, rapporterade tidningen Nyheter Idag i november.

– Nämnden har tillåtit att programledare gör någon form av avståndstagande från SD, på ett sätt som inte skulle fungera om det gällde ett annat parti. Det har att göra med vad SD enligt sina program står för och mot bakgrund av att det finns en så kallad demokratibestämmelse i radio- och tv-lagen som talar om att programföretag får ta ställning för alla människors lika värde, sa Renfors då.

Ett av de tillfällen SVT tog avstånd från SD var när just Kent Ekeroth höll ett tal på partiets landsdagar.

Kontroversiell utnämning och politisk aktivism

Som justitieombudsman har hon även motsatt sig tvångsåtgärder vid utvisning av en illegal invandrare som förgripit sig på en kvinna och dömts för grov kvinnofridskränkning, argumenterat för att asylsökandes egen uppgivna ålder ska gälla med hänvisning till att dessa då kan bli av med bidrag som barn har rätt till och att polisen inte ska få leta efter id-handlingar på utlänningar.

Renfors utsågs till justitieråd i slutet av förra året av regeringen Löfven. Enligt Ledarsidorna.se, som betecknar utnämningen som ”i allra högsta grad kontroversiell” och varnade för att ”bygga in ytterligare politisk aktivism i statsförvaltningen”, var det Morgan Johansson (S) som berett ärendet.

Ekeroth hävdar jäv

Trots Renfors historik och trots att Ekeroths försvarare Staffan Teste informerade Högsta Domstolen om den uppenbara jävssituationen, återfinns alltså Cecilia Renfors i domarpanelen som ska avgöra fallet, när rättegången inleddes kl 09.30 idag.

På grund av detta la idag Ekeroth försvarare in en jävsinvändning mot Cecilia Renfors.

UPPDATERING (11.05): Alldeles nyligen meddelade Högsta Domstolen att de låter Cecilia Renfors sitta kvar som domare i målet mot SVT

Det finns även frågetecken kring rättens ordförande Anders Eka. Han har en i fallet problematisk bakgrund då han utsetts till andre vice ordförande i Pressens opinionsnämnd, PON, av dåvarande generaldirektör för advokatsamfundet, Anne Ramberg som är en stark SD-kritiker.

Eka var med att fria Expressen från de uthängningar tidningen gjort av invandringskritiska pensionärer 2013. Som justitieråd tillsattes Eka av Stefan Löfven (S).

SVT ville inte ens lyssna på förlikning

I dagens förhandlingar sitter fem domare, där Renfors och Eka är två, och om de river upp hovrättens dom kan Ekeroth bli skyldig att betala statliga SVT:s rättegångskostnader.

I varje instans har rätten tillfrågat parterna om de inte kan förlikas, alltså komma överens utan att rätten behöver avgöra. Ekeroth har i varje läge tackat ja, men SVT har kategoriskt vägrat, till och med utan att ens ha hört hur höga eller låga kraven skulle vara.

– Det är underligt att SVT inte ens ville lyssna, säger Ekeroth till Samhällsnytt. Istället använder de i lugn och ro skattebetalarnas pengar för att driva på fallet. För dem spelar det ju ingen roll med 5-6 miljarder i budget varje år medan jag riskerar personlig konkurs.

”Domares politiska preferenser kan påverka negativt”

De tre övriga domarna som dömer i fallet är Dag Mattsson, Johan Danelius och Petter Asp. Då Högsta Domstolen inte på förhand avslöjade vilka de andra tre domarna skulle vara har Ekeroths försvar inte hunnit kontrollera eventuellt jäv på dessa.

– Vi ville på förhand veta hur sammansättningen i HD skulle vara eftersom det tidigare visat sig att domare varit jäviga mot mig, utan att domstolen sa något, säger Ekeroth till Samhällsnytt. Det hände nämligen i patent- och marknadsöverdomstolen då en av domarna fick avgå från att döma mig då hon var syster till den SVT-journalist som smugglat invandrare till Sverige, som jag kritiserat.

Bland annat rapporterade Expressen om detta.

Domstolsförhandlingarna i målet mellan den petade SD-politikern Kent Ekeroth och Sveriges Television har avbrutits. Detta efter att det framkommit att en av domarna är syskon till SVT-journalisten Fredrik Önnevall.

Rätten kom fram till att det fanns risk för jäv då Kent Ekeroth kritiserat Fredrik Önnevall

– Jag som känd politiker är alltid orolig över att juristers personliga politiska preferenser kommer påverka mig negativt. Denna oro blir knappast mindre om det dessutom framkommer uppgifter att domare kan vara jäviga eller ha antipatier mot ett visst politiskt parti. Vi har ju på senare tid sett flera exempel på hur jurister av olika slag, domare, åklagare eller dylikt, funnits jäviga eller partiska mot SD specifikt, sa Kent Ekeroth till Nyheter idag i höstas.

– Samtidigt måste jag fortfarande tro att vårt rättsväsende, inte minst på så hög nivå som Högsta domstolen, är professionella nog att se rent objektivt på det hela. I mitt specifika fall har jag ju vunnit i alla instanser hittills så det vore konstigt om HD skulle komma till annan uppfattning, fortsatte han.

UPPDATERING (11.05): Alldeles nyligen meddelade Högsta Domstolen att de låter Cecilia Renfors sitta kvar som domare i målet mot SVT

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons