Efter regeringens besked att gå vidare med förslaget om marknadshyror i nyproduktion gav Vänsterpartiet Löfven 48 timmar på sig att dra tillbaka förslaget annars skulle man försöka få regeringen fälld genom misstroendeförklaring. När tidsfristen på torsdagsmorgonen löpte ut meddelade V-ledaren Nooshi Dadgostar att man går vidare. SD meddelar samtidigt att man lämnat in ett eget yrkande om misstroende till riksdagen som KD och M ställer sig bakom.

När regeringen mottog Vänsterpartiets ultimatum kallade justitieminister Morgan Johansson (S) till pressträff där han klargjorde att regeringen inte tänkte dra tillbaka förslaget som nu är ute på remiss och att han betraktade det forna kommunistpartiets utspel som oseriöst.

Vänsterpartiet har i närtid tidigare viftat med misstroendekortet vid flera tillfällen men sedan inte löpt linan ut. På torsdagen meddelade dock nytillträdde V-ledaren Nooshi Dadgostar att man går vidare eftersom man inte fått det gehör från regeringen som man krävt.

Att Morgan Johansson flaggat för att regeringen, i motsats till vad som sade på pressträffen, nu kan tänka sig bjuda in Hyresgästföreningen till samtal var inte ett besked som räckte för att blidka Dadgostar.

Dadgostar har inför misstroendeutspelet sökt stöd hos M och KD som dock gett henne kalla handen. De två partierna är positiva till förslaget om marknadshyror i nyproduktion.

SD tog initiativet

SD är däremot negativa till förslaget och har aviserat att man kommer att ställa sig bakom ett försök att avsätta regeringen Löfven. Dadgostar har samtidigt meddelat att man inte vill samtala med SD.

Efter att V-ledaren på torsdagsmorgonen meddelade att man står fast vid beskedet att försöka få regeringen fälld kallade SD till presskonferens där partiet berättade att man lämnat in ett eget yrkande om misstroende till riksdagen.

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Henrik Vinge, motiverade beslutet med att det nu finns en majoritet i riksdagen för att fälla regeringen och att det ända sedan de rekordlånga regeringsbildningsförhandlingarna efter valet 2018 varit SD:s prioriterade mål att få ett regeringsskifte till stånd.

Strax efteråt kallade även KD-ledaren Ebba Busch till pressträff och meddelande att partiet kommer att ställa sig bakom ett misstroendevotum mot regeringen. ”Vi vill inte vara garanten för att Löfven kan sitta kvar” sade hon.

Om regeringen i förtid fälls genom en misstroendeförklaring i riksdagen finns flera alternativ. Nya regeringsförhandlingar kan inledas under talmannens överinseende eller ett extraval kan utlysas. Ett sådant skulle i så fall kunna hållas någon gång under hösten.

I en intervju med statsradion aviserade Dadgostar att V kommer att stödja SDs misstroendevotum.

Majoritet mot regeringen

Kort efter KD:s besked meddelade även Moderaternas partiledare att M kommer att stödja SD:s misstroendevotum. Därmed blir en regeringskris ett faktum.

– Vår uppfattning är mycket tydlig. Den här regeringen borde aldrig ha tillträtt. Vi har redan röstat nej till Stefan Löfven flera gånger. Självklart kommer vi att göra det igen, sade Kristersson till statstelevisionen.

Därmed har en majoritet för misstroendeförklaringen bildats. SD (62 mandat), M (70 mandat), KD (22 mandat) och V (27 mandat) samlar totalt sett 181 mandat i riksdagen och det krävs 175 för att fälla Löfven och regeringen.