På fredagskvällen har våldsamma kravaller brutit ut i Malmö. Hundratals muslimer har tagit till gatorna, uppretade av att företrädare för det danska partiet Stram Kurs brände och sparkade fotboll med exemplar av Koranen tidigare på dagen.

Polisen rapporterar att man har kommederat ut ett stort antal patruller och piketer och styrkor i full kravallmundering. Dessa har mötts med stenkastning, flaskor och pyroteknik.

Så här såg det ut när Stram Kurs brände Koranen:

https://www.youtube.com/watch?v=zBpnm3DCE8w

Värst uppges läget vara i området kring Amiralsgatan i anslutning till Rosengård där en koran brändes under dagen. Bilar, däck och ihopsamlad bråte har satts i brand och stora skaror uppretade muslimer springer utmed gatorna skanderande Allahu akbar.

https://twitter.com/zyQAs0Xfl40taD/status/1299444609089765376

Även räddningstjänsten upgpes ha utsatts för det muslimska våldet. Enligt polisen är situationen helt utom kontroll.

– Vi har ett pågående våldsamt upplopp. Vi har inte situationen under kontroll och det är oroligt i hela området, berättar Rickard Lundqvist, presstalesperson hos polisen i Malmö för SVT.

Det är oklart varför den muslimska vreden riktas mot polisen som nekade tillstånd för koranbränning och grep och förde bort de islamkritiska aktivister från Stram Kurs som ändå genomförde manifestationer.

Även imamer har setts ute på gatorna. Dessa ska ha försökt lugna de uppretade muslimska massorna men hittills utan framgång.

Polisen får kritik för att ha retirerat från attackerna i stllet för att ingripa. Man kallar det för ”taktiska avvägningar” och uppger att det är för att inte reta upp våldsverkarna ytterligare.