Både poliser och lärare på polisutbildningen vittnar om att pressen att få ut så många nya poliser som möjligt har gjort att olämpliga personer blivit antagna.

Standarden på nya kollegor har aldrig varit sämre, konstaterar en polis som talat med Aftonbladet, och man bedömer ”snällare” för att de är så usla.

LÄS ÄVEN: Kraven till polisen sänks – IGEN

Bland skräckexemplen finns poliselever som fyllde bensin i tanken för spolarvätska, en annan blev rädd och låste in sig i polisbilen medan kollegan fick slåss för sitt liv utanför och en tredje kallade misstänkta för ”horungar”.

Somliga har så begränsade kunskaper i att tala och skriva svenska att de inte kan genomföra en enkel avrapportering, andra är så kortväxta att de inte når ner till pedalerna. En student som blev underkänd i en vapenövning fick ett sammanbrott och lade sig ner på golvet och skrek.

Sänkta krav

Antagningskraven till polisutbildningen har sänkts stegvis. 2014 förändrades de fysiska kraven, 2016 sänktes kraven på iq-testerna, 2021 togs kravet på godkänt gymnasiebetyg i historia bort och 2022 ändrades iq-testerna ännu en gång så att det blev lättare att få högre poäng.

LÄS ÄVEN: Larmet från Södertörn: Polisstudenterna är lågbegåvade

Ytterligare en polis vittnar om elever som blir placerade på enheter där de kan göra ”minst skada”. Vissa är en direkt fara för sina kollegor – allt för att kunna möta politikernas krav på fler poliser snabbt.

– I en klass på 25 studenter så finns det två, tre som jag skulle kunna tänka mig att åka polisbil med när de kommer ut i tjänst, säger en polis.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Jag varnade för polisutbildningen”