En känd krögare som drev flera restauranger i Nässjö har dött av corona enligt lokala Smålands Tidningen. Hans fru berättar för Samhällsnytt att han sökte vård när han fick andningsbesvär – men fick inte prata med en läkare.

Det var på fredagen den 10 april som krögaren Sang Phan började känna sig alltmer sjuk efter en period med torrhosta. Hans fru Phuong Pham ringde då till 1177 och beskrev hans symptom. Mannen hade feber, hosta och andningssvårigheter. 1177 ville dock prata med honom själv och ringde tillbaka till Sang Phan.

– De sade till honom att han behöver isolera sig och stanna hemma tills symptomen har gått över, berättar hans fru på telefon för Samhällsnytt.

Mannen ville egentligen få prata med en läkare eftersom hans symptom var jobbiga, men det fick han inte.

– Han ville inte bråka, säger hans fru.

De följde de råd de fick från sjukvården och isolerade mannen i ett eget rum på övervåningen.

– Jag kollade till honom då och då, men på tisdagsmorgonen väcktes jag tidigt på morgonen av att en ambulans ringde på. Tydligen ringde han 112 från sitt rum. När vi kom upp var han redan död, berättar Phuong Pham.

Enligt Smålands Tidningen konstaterade en läkare på Höglandssjukhuset att mannen hade dött av corona.

Sang Phan kom till Sverige som flykting från Vietnam för 40 år sedan från ett flyktingläger i Kina dit hans familj flydde undan amerikanska bombningar av Vietnam. Tillsammans med sin fru drev han flera restauranger i Nässjö. Den senaste restaurangen Matlyckan beskrivs som en succé. Sang Phan och Phuong Pham var tillsammans i 16 år.

Vad anser du om sjukvårdens agerande i detta fall?

– Det är tragiskt att man inte kan få vård när man behöver den.

Fick du någon ursäkt från regionen?

– Nej, de har inte hört av sig. Däremot vill jag tacka ambulanspersonalen som kom på larmet från 112. De stannade i två timmar och gjorde allt för att väcka honom till liv. De ringde även mig efteråt och frågade hur jag mår och om jag behöver hjälp.

Vad kommer att hända med restaurangen nu?

– Jag kommer att stänga den. Jag orkar inte fortsätta jobba med den själv.