södersjukhuset

Foto: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Kaos på Stockholms sjukhus – barnmorskor säger upp sig på löpande band

Publicerad 11/4/2021
Annons

Bara sedan i fredags har 41 av 97 barnmorskor sagt upp sig från Danderyds sjukhus. Personalen vittnar om en övermäktig situation och att man till slut fått nog. Även på Södersjukhuset har 40 stycken slutat under året i protest mot den pressade arbetsmiljön

På Danderyds sjukhus är det många erfarna som har sagt upp sig och i dagsläget är 70 procent av barnmorskorna på förlossningen nya i yrket. Här kan kvinnor tvingas ligga ensamma i undersökningsrum i väntan på att ett förlossningsrum ska bli ledigt och inte sällan har barnmorskorna ansvar för tre födande kvinnor samtidigt.

LÄS ÄVEN: Barnmorska larmar – förstföderskor skickas hem för tidigt

Krisen på förlossningen och BB på Danderyds sjukhus ska märkas på provtagningen i form av bland annat feltagna prover och förväxlingar av patienternas personnummer och prover. Dagligen ser man att prover är tagna på fel moder eller barn vilket kan få ödesdigra följder för patienter och nyfödda.

Enligt en källa är det uppenbart att anledningen till misstagen beror på stress, underbemanning, att personalen inte hinner med och nyutexaminerade som inte får tillräckligt med stöd och upplärning.

Inte fått smärtlindring

På Södersjukhuset har gravida fått göra vaginala undersökningar i en fåtölj. Där går man fortfarande på sommarschema och har varit underbemannade med tio istället för tolv barnmorskor sedan dess. Förlossningsmottagningen dit gravida som behöver göra akuta kontroller kommer har stängt.

Det har hänt att kvinnor tvingats föda på en brits i ett undersökningsrum för att de inte fått plats inne på förlossningen, vilket inneburit att de inte alltid kunnat få smärtlindring. Man försöker få kvinnor som ska föda att hålla sig hemma så länge som möjligt och råder dem att ta Alvedon eller ställa sig i duschen.

LÄS ÄVEN: Kris på förlossningsavdelningar i Stockholm – gravida får leta andra kliniker

En förlossningssamordnare har nu utsetts för att lösa krisen på de berörda klinikerna. 

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons