karl-hedin

Vänster foto: faksimil youtube

Inrikes

Karl Hedin redo att slå tillbaka med 100 miljoner i kassan

Publicerad 3/24/2021
Annons

Efter en tre år lång process friades skogsentreprenören Karl Hedin i förra veckan från misstankarna om grovt jaktbrott då Västmanlands tingsrätt konstaterade att ingen verklig bevisning finns. I en längre intervju med Expressen berättar han bland annat om sin syn på domen, media och planerna för framtiden.

2018 väcktes misstankar om att Hedin och en annan person tjuvskjutit en varg och någon gång mellan 2013 och 2018 tillsammans med en annan man ha förberett att förgifta andra vargar. Hedin greps under spektakulära former av polisens insatsstyrka. Han har genom hela processen hävdat att han är oskyldig och riktat skarp kritik mot det han menar är en häxjakt och vendetta mot honom i den infekterade politiska debatten om vargens vara eller inte vara. Förtroendet för rättsväsende och systemet är borta.

– Det här är ett åsiktsåtal. Det är min tolkning. De var heltända att sätta dit mig för att jag har åsikter de inte gillar. Jag har hållit en massa föredrag och bildat opinion, säger han till Expressen.

Beslagtagna vapen

I samband med att Hedin greps togs även hans vapen i beslag. Så sedan dess har den vane jägaren inte kunnat ägna sig åt sitt stora och huvudsakliga intresse. I stället har han bland annat legat anhållen på golvet i en fyllecell i fem dagar, en upplevelse han beskriver som ”tortyrliknande”, spenderat totalt 31 dagar instängd och fotats under omständigheter han funnit förnedrande. För allt han utstått är staten skyldig honom, menar han.

– Fy fan vilket straff det här är. Jakten är mitt huvudsakliga intresse. De har frånhållit mig mina vapen och det är ett mycket större straff än den där månaden i fängelset. Det var en stor del av mitt liv. Jobbet, familjen och jakten.

I Facebookgruppen som skapats till hans stöd med 37 000 medlemmar hälsade Hedin till sina supportrar på måndagen:

En etapp avklarad. Nu återstår att få tillbaka mina vapen. När det blir av, då först kan man säga att jag kan återvända till mitt gamla liv. Det återstår också att driva en skadeståndsprocess, vilket andra kommer att göra åt mig. Sist men inte minst så återstår att se, ifall det går att få stopp på alla olagligheter som uppenbarats i detta mål. Skall vi tolerera, att en åklagare har möjlighet att plåga enskilda människor, därför att han inte gillar deras åsikter? Det är ju detta jag ser att det handlar om, när jag läser förundersökningen och domen! Det handlar inte alls om juridik eller vargars väl och ve.

Domen tog Hedin emot i en direktsändning i SwebbTV som för några månader sen släcktes ned av Youtube men har fortsatt producera program på den egna sajten. Medverkan blev ett slags ställningstagande för yttrandefriheten då han även tappat förtroendet för de traditionella medierna.

– Det har grott i huvudet på mig hela tiden. Jag har vaknat på nätterna, det bara pågår. Det mår man inte bra av. Känslan av att ha blivit så jävla förnedrad. Jag kan se hur alla avundsjuka människor tycker det är härligt med miljardären. Varför skriver ni så? För att uppbåda avundsjuka. Visa upp mig i handfängsel. Jag är inte kriminell.

Stort stöd

Anledningen till att han fått ett så stort stöd av allmänheten med 37 000 följare på Facebook tror han beror på att de sitter i samma situation.

– Därför att de sitter i samma öde. I samma fålla.  De ser hur de här frågorna jag driver påverkar deras liv. Vargen – förstör deras jakt. Förstör deras intresse. Förutsättningar att ha djur. Samerna stöder mig av samma orsak. De stöder mina åsikter om äganderättsfrågan, de blir fråntagna sin skog. De ser hur det stramas åt, landsbygdens folk blir ju marginaliserade, man bryr sig inte om dem. Det blir det ena och det andra som blir sämre. De problem som finns skiter man i. Det är ett urbant sätt att se på vår värld, säger Karl Hedin.

– Det finns en klick i stan som struntar i oss och våra problem. Miljöpartiets idéer förstör för landsortsborna och Löfven låter det ske. Det gör i och för sig Liberalerna och Centern också.

Även om han fått frågan om att engagera sig politiskt är det inget han planerar att ge sig in i, men fortsätta driva opinion kommer han.

100 miljoner

Med 100 miljoner kronor är han redo för att slå tillbaka.

– Det var den första utdelningen jag tagit i hela mitt liv. Det gjorde jag för att jag var så jävla besviken på hela samhället. Det ska inte fattas pengar om jag behöver det. Kanske ska jag använda dem till att driva en process mot åklagaren. För obefogat åtal. Det är inte billigt. Jag kan vara den enda som har råd att slå tillbaka.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons