För en tid sedan frikändes industrimannen och jägaren Karl Hedin från jaktbrott han åtalats för. Polisen ville trots frikännandet inte lämna tillbaka Hedins jaktvapen som man beslagtagit. Men nu får myndigheten bakläxa av förvaltningsrätten.

Åtalet mot Hedin har fått stor medial uppmärksamhet. Hedin själv menar sig utsatt för ett rättsövergrepp och många reagerade kritiskt när rättsväsendet tog till åtgärder som att gripa, anhålla och häkta honom och senare föra honom i handfängsel och fångkläder till domstol inför journalisternas kameror.

Bevisningen i målet byggde helt på tolkningar av meningsutbyten mellan Hedin och andra personer i av polisen avlyssnade telefonsamtal. Det räckte inte tillnärmelsevis för att fälla Hedin som frikändes helt av domstolen.

LÄS ÄVEN: Karl Hedin får inte tillbaka sina vapen – trots friande dom

Polisen vägrade återlämna vapnen

I samband med att Hedin greps och åtalades beslagtogs också hans jaktvapen. Efter frikännandet har Hedin begärt att få dessa återlämnade. Men polisen har vägrat med hänvisning till att den friande domen är överklagad.

Hedin vände sig till förvaltningsrätten för att få polisen beslut prövat och i den dom som nu kommit går man Hedin till mötes och beordrar polisen att återlämna han jaktvapen.

Polisens vägran med hänvisning till att ett återlämnande skulle ”strida mot det allmänna rättsmedvetandet” får bakläxa. Förvaltningsrätten bedömer det också som ytterst osannolikt att Hedin skulle bli av med sina vapenlicenser när jaktbrottsmålet prövas i högre instans.

LÄS ÄVEN: Staten ger sig inte – förföljelsen mot Karl Hedin fortsätter

Hedin till media: ”Betyder mycket”

Hedin kommenterar beskedet i ett telefonsamtal med tidskriften Svensk Jakt.

– Man ska inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten, för domen går ju att överklaga. Men bortsett från det känns det som att en av stenarna är borta. Att jag får tillbaka mina vapen betyder mycket. Det blir först när jag har dem i bilen som det kommer att kännas riktigt bra. Förhoppningsvis får jag det idag, för som bekant börjar älgjakten imorgon.

LÄS ÄVEN: Karl Hedin friad från alla misstankar om jaktbrott – satt häktad i en månad