Stortorget i Karlskrona

Stortorget i Karlskrona där många ofredanden skedde. Foto: Egor Putilov

Inrikes

Karlskrona kommun bjöd in ’ensamkommande’ till stadsfestival – 12 anmälningar om sexuellt ofredande

Publicerad 9/7/2017
Annons

➤ OFREDANDEN Ensamkommande barn fick gratis biljetter till Skärgårdsfesten i Karlskrona – minst tolv anmälningar om sexuellt ofredande har gjorts till polisen. Enligt arrangören är detta dock ett bevis på ökad trygghet på festivalen.

Enligt uppgifter till Samhällsnytt köpte Karlskrona kommun 54 biljetter till Skärgårdsfesten, som hölls mellan den 4 och den 6 augusti i Karlskrona. Dessa var avsedda för ’ensamkommande flyktingbarn’ – företrädesvis från Afghanistan. Uppgifterna gör gällande att under konserten med artisten Arash ägnade sig gruppen åt sexuella ofredanden i stor skala.

”Vi måste erbjuda dem gynnsam fritid”

Chefen för sektionen för ’ensamkommande flyktingbarn’ på Karlskrona kommun, Helena Lithander. bekräftar för Samhällsnytt att kommunen köpt ”över 50 biljetter” åt ’ensamkommande’:

– När en ungdom placeras på ett HVB-hem så ingår det i vårt uppdrag att erbjuda gynnsam fritid åt ungdomen. Vid det tillfället kom… väldigt många har honom som idol… Han heter Arash. Så det är till hans konsert som man fick då biljett.

Enligt våra uppgifter har det begåtts ett stort antal sexuella ofredanden på festivalen – flera av dem av just den här gruppen. Hur skulle du utvärdera kommunens insats i ljuset av detta?

– Var kommer den uppgiften ifrån? Den stämmer inte. Vi tog inte emot någon sådan uppgift från polis eller från någon annan utan de har ju gripit 10-12 stycken men det har inte varit några utav våra ungdomar.  Hade det varit så hade polisen kontaktat oss. Det här är ju bara spekulationer.

Förundersökningsledare hos polisen i Karlskrona, Helena Renberg bekräftar dock delvis uppgifterna när Samhällsnytt når henne på telefon med frågan om huruvida ’ensamkommande’ afghaner finns med bland misstänkta:

– Ja, jag har tittat på ett ärende och det stämmer ju in på det. Men jag vet inte hur det är med de övriga.

Fler anmälningar = bevis på ökad trygghet

VD:n för företaget Paraply Produktion AB som upphandlades genom ett annat bolag för att arrangera Skärgårdsfesten medger i en telefonintervju med Samhällsnytt att sexuella ofredanden aldrig tidigare förekommit på festivalen i samma omfattning som i år. Enligt VD:n är detta däremot ett bevis på att tryggheten i själva verket har ökat på festivalen – därför att de drabbade personerna inte är rädda för att anmäla brotten. Arrangören medger även att övergreppen har skett främst under uppträdandet med Arash på Stortorget samt i Höglandsparken under en annan konsert.

Arash Labaf är en svensk-iransk popstjärna bosatt i Malmö. Han är relativt okänd i Sverige – bland annat därför att han sjunger nästan enbart på persiska. Däremot är han omåttligt populär i Iran och andra länder som har dari, turkiska eller persiska som språk, exempelvis Tadzjikistan, Uzbekistan med flera, och även i andra länder. Mot bakgrund av att de flesta av ’ensamkommande’ afghaner är födda eller har bot en längre tid i Iran är det inte förvånande att Arash är ett stort namn bland dem.

Oklart om kommunens planer för nästa år

Samhällsnytt ställde frågan till Helena Lithander huruvida det gjordes en riskbedömning beträffande sexuella övergrepp innan kommunen bestämde sig för att sponsra de ’ensamkommandes’ besök på festivalen:

– Att vi skulle göra en riskbedömning för att de skulle gå tillsammans med personal och titta på sin idol? Då skulle vi behöva göra en riskbedömning på de flesta besökarna. Jag förstår inte riktigt vad du menar. Det är bara ett påstående att ensamkommande är överrepresenterade rent generellt på festivaler när det begås sexuella övergrepp.

Samhällsnytt har sökt Helena Lithander med en följdfråga huruvida Karlskrona kommun planerar att erbjuda de ensamkommande gratis biljetter även nästa år. Lithander har dock inte under två veckors tid kunnat svara på frågan, varken på telefon eller per mejl.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
669”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons