karolin-hakim-mordaren-mogge-uffe
Inrikes

Karolins mördare skulle ”jagas till världen ände” – men nu läggs utredningen ned

Publicerad 8/31/2023
Annons

I augusti 2019 sköts Karolin Hakim brutalt ned på öppen gata i Malmö med sitt lilla barn i famnen. Det gängrelaterade mordet fick enorm uppmärksamhet och dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) lovade högtidligt att mördarna skulle ”jagas till världens ände”. Det löftet sviks emellertid nu då mordutredningen läggs ned.

Ansvarig åklagare Lisa Åberg är den som tagit det formella beslutet att det inte längre är värt att försöka hitta Karolins mördare. Två misstänkta finns – en för att ha utfört mordet och en för medhjälp – men enligt Åberg är bevisen mot personerna inte tillräckligt starka för att låta en domstol pröva dem.

– Jag har gjort bedömningen att de bevis vi har inte räcker för att väcka åtal, säger hon i en kommentar till media.

LÄS MER: Isak El-Moghrabi häktad för avrättningsmordet på Karolin Hakim

Nedläggningsbeslutet avviker inte statistiskt från normen då väldigt få mord i den invandrardominerade gängmiljön resulterar i att någon lagförs. Skillnaden i det aktuella fallet är att det var en kvinna med ett litet barn som sköts ned och som endast hade kopplingar till gängmiljön genom att ha en relation med en känd kriminell profil.

Sviker givet löfte

En annan skillnad är också att den dåvarande S-regeringen via justitieminister Morgan Johansson högtidligt lovade att utredningen skulle fortsätta till dess mördarna hittats och lagförts, om de så skulle ”jagas till världens ände” eftersom ”kallblodiga mördare inte kan få gå lösa”. Så vitt Samnytt erfar har Johansson i skrivande stund inte kommenterat löftessveket.

Även Ulf Kristersson (M), då i opposition, kommenterade mordet med löften om att de skyldiga ”måste låsas in och straffas”. Inte heller han har, nu som statsminnister, kommenterat varför utredningen av mordet på Karolin Hakim i kontrast till detta ändå tillåts läggas ned och de skyldiga gå fria.

LÄS MER: SVT vägrar hjälpa polisen hitta misstänkt mördare: ”Kan skada honom”

En av de stora hindren när det gäller grova brott i invandrarmiljö är att ingen vill tala med polisen. Tystnadskulturen gör mord av det här slaget extremt svåra att utreda. Mordet på Karolin Hakim är inget undantag

– Problemet är att ingen vill prata. Många uttrycker sin avsky för själva brottet, även personer som själva befinner sig i kriminella kretsar. Ändå vill de inte medverka i utredningen, förklarar Lisa Åberg.

Hon är helt övertygad om att det finns personer som vet vem mördaren är och vilka fler som är inblandade i mordet men tiger. Hoppet står nu till att någon av dem ändrar sig i framtiden så att utredningen kan återupptas.

LÄS MER: Kvinna med barn på armen ihjälskjuten på öppen gata i Malmö

Preskriptionstiden på mord är numera borttagen. Även om det skulle dröja decennier innan sanningen kommer fram kan mördaren och hans medhjälpare ändå ställas inför rätta. Men till dess läggs utredningen alltså, trots löften om motsatsen, nu i malpåse som ett så kallat kallt fall/cold case..

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
559Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons