På tisdagen fattade ledningen på Karolinska Institutet beslut om att ändra namn på vissa salar och gator som fått sina namn efter bland annat professorerna Anders och Gustaf Retzius.

Anders och Gustaf Retzius var båda professorer med forskningsområde rasbiologi och nu ska den sal som bär deras namn döpas om. KI föreslår dessutom att Akademiska Hus bör byta namn på den byggnad på campus Solna som i dag kallas Retziuslaboratoriet samt att Solna stad byter namn på Retzius väg, beläget på samma campus.

Institutet tar samtidigt tillfället i akt att även gardera mot naziförväxlingar för gatan von Eulers väg. Denna rekommenderas få namnet Ulf von Eulers väg för att inte blandas ihop med nazisympatisören Hans von Euler.

LÄS ÄVEN: Distansstudier trolig orsak till fördubbling av studiefusk på Karolinska

Diskussionen om namnen har förts under nästan tio års tid men intensifierades i samband med de vänsterextrema och rasidentitära Black Lives Matter-härjningarna under sommaren 2020. Man har även tillsatt en kommitté som ska se till att framtida namngivningar inte väcker anstöt.

– Jag tycker det är viktigt att KI hittar en balans mellan vår historia och de värderingar som i dag är centrala för oss som organisation, säger rektor Ole Petter Ottersen. Jag vill skapa möjligheter för en levande, kritisk och pågående diskussion om vad som skapat KI och vad vi gör idag som kommer att uppfattas kritiskt av kommande generationer.