205566
Inrikes

Kartellverksamhet i krigsdelegationen – Sverigedemokraterna utstötta

Publicerad 1/29/2019
Annons

Det blir ingen ordförandepost för Sverigedemokraterna i krigsdelegationen. De övriga partierna frångick praxis där partiets storlek ska avgöra vilken position man får. ”Vi upplever att SD som parti har inställningar som är problematiska, förklarar Hans Ekström (S).

Om det är fara för krig fattar Utrikesnämndens ledamöter tillsammans med statsministern beslut om att krigsdelegationen ska ersätta riksdagen. Krigsdelegationen består av talmannen och 50 riksdagsledamöter. Ledamöterna väljs av riksdagen för varje mandatperiod, ordförande är talmannen och vid sidan om honom finns tre vice ordförandeposter.

I förra veckan var det dags för krigsdelegationen att samlas för val till ordförandeposter. Den föregående mandatperioden axlade Sverigedemokraternas Björn Söder rollen som andre vice ordförande i delegationen.

Posterna gick till V och C
Den här mandatperioden valde Sverigedemokraterna att nominera Paula Bieler som kandidat till en vice ordförandepost. Det var däremot ingenting som uppskattades i delegationen. Istället valdes Åsa Lindestam (S), till vice ordförande, Mia Sydow Mölleby (V) till andre vice ordförande och Kerstin Lundgren (C), till tredje vice ordförande, rapporterar DN.

Enligt Sverigedemokraternas gruppledare, Mattias Karlsson, har övriga partier valt att helt frångå praxis som innebär att partiets storlek ska avgöra vilken position man får.

– Vi tycker att det vore rimligt om vi fick andre vice ordförandeposten, precis som vi borde fått andre vice talmansposten. Men då ställde V upp en motkandidat, det blev omröstning med slutna valsedlar. Så trots att V är ett betydligt mindre parti än vi så fick de ändå andre viceposten. Sen upprepade sig samma mönster vid valet av tredje vice ordförande, förklarar Karlsson till DN.

Socialdemokraterna: ”Vi tycker inte man kan ha dem”
Det starka motståndet förtydligades ytterligare genom Hans Ekström, en av Socialdemokraternas ledamöter i delegationen.

– Vi upplever att SD som parti har inställningar som är problematiska och vi tycker inte att man i riksdagen eller krigsdelegationen kan ha dem i presidiet. Det är grundinställningen, det är precis samma som i talmansvalet, förklarar Ekström.

Väcker kritik
I sociala medier är det flera personer som anser att behandlingen är odemokratisk och även kommer resultera i flera röster för SD.

https://twitter.com/SvenSallstrom/status/1089962960016101376

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons