katolska kyrkan

Facebook

Inrikes

Katolska kyrkan i Sverige uppmärksammar förföljelsen av kristna

Publicerad 8/6/2023
Annons

Kristna är i dag världens mest förfölja religiösa grupp, något man sällan hör något om i media. För ett par veckor sen valde dock katolska kyrkan i Sverige att uppmärksamma detta.

Lördagen den 22 juli välsignade kardinal Anders Arborelius ikonen Maria, de förföljda kristnas moder, i De heliga martyrernas syrianska katolska kyrka i Akalla utanför Stockholm.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Muslimer stör ut kristna i Göteborg: ”Allahu akbar”

Ikonen är målad i Libanon av en syrisk nunna och är skänkt av välgörenhetsorganisationen Nasarean.org, som driver olika projekt för att uppmärksamma de kristna som förföljs i Mellanöstern. Sedan tidigare finns det likadana ikoner i London, New York och Massachusetts.

Invigningen av ikonen präglades av en syrisk-katolsk nattvardsliturgi där hundratals människor deltog, inklusive medlemmar av den syrisk-ortodoxa kyrkan och dominikanska systrar som ursprungligen kommer från Irak.

Växande sekularism

I sin predikan på både svenska och engelska sa Arborelius att västerländska kristna behövde de förföljdas vittnesbörd när de stod inför utmaningarna med växande sekularism. Han uppmanade katoliker i Sverige att be till Maria och att särskilt deras unga skulle stå emot lockelsen av sekularisering.

På plats fanns även Benedict Kiely, en engelsk präst som grundat Nasarean.org. Han förklarade att helgedomarna hade ett dubbelt syfte: att erbjuda ett fokus för människor som ber för förföljda kristna i Afrika, Asien, Mellanöstern och på andra håll, och att ge västerländska kristna en plats att be om styrka och mod mitt i stigande intolerans.

Enligt Open Doors World Watch List 2023 utsätts en av sju kristna över hela världen för förföljelse och i fjol dödades mer än 5 600 kristna av skäl relaterade till deras tro.

LÄS ÄVEN: Massaker på kristna under gudstjänst

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
824Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons