En kristdemokratisk politiker i Kungsbacka åtalas för grovt rattfylleri och vållande till kroppsskada samt olaga förföljelse. Den senare åtalspunkten handlar om att han skickat hundratals otrevliga SMS till sin före detta fru.

Det är i juni förra året som KD-politikern är ute och kör bil på E6:an genom Kungsbacka. Andra bilister ser hur han vinglar fram och tillbaka över hela vägbanan.

– Han körde från den ena sidan till den andra och var ute på vägrenen så det rök till av grus och sådant, berättar ett vittne.

Till slut kör politikern in i en annans bil släp, och olyckan är ett faktum. Chauffören av den påkörda bilen skadas lindrigt i olyckan.

Åtalas

När polis kommer till platsen är KD-politikern så alkoholpåverkad att han håller på att somna framför dem. Ett blodprov visar att han har hela 2,57 promille alkohol i blodet.

Nu åtalas han därför för grovt rattfylleri samt vållande till kroppsskada. Han åtalas samtidigt för olaga förföljelse med anledning av ett stort antal otrevliga SMS som han skickat till sin före detta fru under närmare ett års tid.

Faksimil

SMS:en blandar ilskna påhopp på ex-frun och hennes närstående, med religiösa utläggningar om Gud, Jesus och Bibeln. Den åtalade politikern nekar till brott.

Har kvar uppdrag

Fredrik Kollberg är Kristdemokraternas gruppledare i Kungsbacka. Han säger till Samnytt att den åtalade partikollegan har kvar sitt politiska förtroendeuppdrag.

– Han har fortfarande ett uppdrag. Och som du vet är ett uppdrag inget som vi som parti kan ta ifrån någon, utan det krävs att personen ifråga avsäger sig uppdraget eller blir dömd till minst två års fängelse, berättar han.

– Han sitter som ersättare i ett kommunalt bolag, och där har han bara varit på ett möte.

Den åtalade politikern hade under förra mandatperioden mer inflytelserika uppdrag för partiet, något han sedan fyra år tillbaka inte längre har. Kollberg har ännu inte hunnit prata med den åtalade politikern om att lämna sina uppdrag.

– Vi har inte riktigt kommit så långt. Det är en människa vi pratar om. Det hade varit en annan sak om han haft ett tungt uppdrag som kräver mycket, men han är en ersättare till någon annan, säger han.

– Det handlar först och främst om huruvida vi kan hjälpa honom som människa, säger Fredrik Kollberg.