Kristdemokraterna säger nej till böneutrop i Sverige. Det förtydligar partiledaren Ebba Busch Thor i en intervju med Sveriges Radio. Nu uppmanar partiledningen partiets företrädare på lokal nivå att säga nej till böneutropen.

Redan 2001 ville Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU att Stockholms moské på Södermalm skulle få hålla böneutrop. Och när Fittja moské utanför Stockholm fick lov att börja med böneutrop 2012 var Kristdemokraterna i Botkyrka inte motståndare till utropen.

– Jag är inte motståndare till böneutropen i sig, men däremot menar jag att processen har skötts på fel sätt, sade partiets gruppledare i Botkyrka Stefan Dayne till tidningen Dagen.

KD ville nämligen att detaljplanen för området där moskén låg först skulle ändras innan böneutropen beviljades.

Innan moskén började byggas 1998 skrevs ett löfte till oroade grannar in i detaljplanen om att inga böneutrop skulle hållas från byggnadens minaret. Bygget, som skulle vara klart 2001, stod dock stilla i flera år och moskén invigdes inte förrän 2007. Fem år senare ansökte den muslimska församlingen om att få hålla böneutrop, trots förbudet i detaljplanen.

Arkivbild: Fittja moské i februari 2006.

De senaste åren har dock de politiska vindarna vänt. Nu säger Kristdemokraterna istället nej till böneutrop.

– Vi är emot böneutrop därför att det inte är rimligt med återkommande institutionaliserade böneutrop som proklamerar en religions budskap ut över människor privata hem och bostäder, säger partiledaren Ebba Busch Thor till Sveriges Radio.

KD-ledaren menar att muslimer som bor i Sverige måste anpassa sig och inte kan förvänta sig att få ropa ut böner från sina moskéer. Hon säger också att man inte kan jämföra böneutropen med kyrkklockor, något som många debattörer brukar göra.

– Kyrkklockan har en naturlig särställning i Sverige av tradition och en del av vårt kulturarv. Den har som syfte att markera högtider medan böneutropet har som syfte att proklamera en religions andliga makt över ett bostadsområde, säger Ebba Busch Thor.