Kristdemokraterna Hassleholm (2)

T.v. Genrebild tiggare. T.h. Robin Gustavsson (KD). Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

KD välkomnar fortsatt tiggeri i skånsk kommun

Publicerad 1/26/2021
Annons

Hässleholms kommunfullmäktige har genomfört en omröstning rörande förbud mot tiggeri efter en motion från Sverigedemokraterna. Partiet fick med sig Moderaterna och lokalpartiet Folkets väl men Kristdemokraterna valde att sätta sig emot och öppna för fortsatt tiggeri i kommunen.

Det var på måndagskvällen som kommunfullmäktige samträdde där man bland annat behandlade en motion att följa sina skånska grannar Bromölla, Skurup och Vellinge kommun med att införa tiggeriförbud med hävisning till ordningslagen.

LÄS ÄVEN: Domstol: Ja till tiggeriförbud

I december behandlade kommunstyrelsen i Hässleholm frågan om tiggeriförbud där Sverigedemokraterna fick stöd av Moderaterna och lokalpartiet Folkets väl. Men det räckte inte mot nej-sidan som samlade Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, vilket landade i resultatet 6-7.

Det resultatet skulle sedan hålla i sig i kommunfullmäktige på måndagskvällen där sidan för att rösta ned tiggeriförbudet segrade med en röst (31-30).

KD: ”Vi ska avslå motionen”

På Kristdemokraternas hemsida går det att läsa att partilinjen är att kommuner via den kommunala ordningsstadgan ska kunna förbjuda tiggeri på särskilda platser. Men det är inte en uppfattning som lokalavdelningen i Hässleholm delar. Inför omröstningen meddelade man statsradion att ledamöterna avsåg att avslå SD:s motion.

Vid kommunfullmäktiges sammanträde sade Robin Gustavsson, gruppledare för KD Hässleholm, att det inte spelar någon roll om man inför ett tiggeriförbud på platser som idag är drabbade eftersom tiggarna enbart kommer förflytta sig till andra områden.

– Frågan bör lösas genom ett nationellt beslut, slog Gustavsson fast och möjliggjorde fortsatt tiggeri.

LÄS ÄVEN: S-ledning nonchalerar naturförstörelse efter tiggare

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons