Kent Ekeroth, oppositionsråd för Sverigedemokraterna i Region Dalarna samt en av Samnytts grundare, har polisanmält en 43-årig man för olaga hot. Mannen utger sig för att vara officer i Försvarsmakten.
– Han har gått över en gräns, säger Kent Ekeroth till Samnytt.

43-åringen har en längre tid postat ett flertal bilder på sig själv i sociala medier där han bland annat poserar med vapen och är iförd kamouflagekläder.

Några inlägg är riktade till Kent Ekeroth. I ett av dem skriver han att: ”Förr eller senare är det någon som kommer ta riktigt illa vid sig och då har du inga SÄPO personskydd att gömma dig bakom.”

Faksimil

”Försvarsmaktens modell”

43-åringen utger sig i sociala medier för att vara officer i Försvarsmakten. Myndigheten svarar inte på om det stämmer, och kommenterar heller inte om mannen jobbar eller har jobbat inom försvaret.

Däremot bedömer Försvarsmakten i ett mejl att jackan på bilden i ett inlägg riktat till Ekeroth är civil, men har ett ”mönstertyg av Försvarsmaktens modell” och att ”nationalitetsbeteckningen är av samma typ som är i bruk inom Försvarsmakten”.

”Kombinationen kan uppfattas vara ett uniformsplagg”, avslutas mejlet som endast signerats ”FÖRSVARSMAKTEN”.

Faksimil

En annan bild, där mannen poserar med vad som ser ut att vara ett vapen, kommenteras på följande sätt: ”Det är svårt att se men det ser inte ut att vara materiel som används av oss”.

Polisanmält

Kent Ekeroth uppfattar mannens inlägg som olaga hot riktat mot honom. Han menar att eftersom 43-åringen utger sig för att ha tillgång till vapen, så bör det tas på allvar.

– Jag är van vid hårda ord i sociala medier, och jag respekterar att alla inte tycker som jag. Men när man postar denna typ av hotfulla kommentarer, tillsammans med bilder där man poserar med vapen, då har man gått över en gräns, säger SD-politikern i en kommentar.

Kent Ekeroth har därför polisanmält den 43-årige mannen.

Tidigare dömd

Den polisanmälde 43-åringen har invandrarbakgrund och är tidigare dömd för brott. Bland annat narkotikabrott. 2018 dömdes han för ofredande mot en man han hade en ekonomisk tvist med.

En genomgång visar också att 43-åringen under större delen av sitt vuxna liv kämpat med obetalda skulder som gått till Kronofogden och att han varit föremål för indrivning.

I sociala medier framstår mannen som en hängiven S-anhängare. Han har bland annat skrivit att ”Magdalena Andersson är den bästa statsministern som vi har haft på 48 år.”