I Uddevalla blev två tjejer på ett HVB-hem, i somras, våldtagna av två afghaner. Tingsrätten fällde båda. Männen yrkade på att slippa utvisning, skadestånd och fängelsestraff. Hovrätten valde att fastställa tingsrättens dom.

Mellan den 23 och 24 juli 2019 i Uddevalla blev två tonårstjejer våldtagna av Khairullah Naseri, född 1999 och Abdul Basit Razi, född 1999, från Afghanistan. Efter att de blivit våldtagna ”flinade” afghanerna tillsammans. I chocktillstånd lämnade båda tjejerna HVB-hemmet och larmade polisen i panik.

I polisförhör har den ena tjejen berättat att hon och hennes kompis drack alkohol på förmiddagen. När tjejerna var på Kampenhof träffade båda afghanen Basit. Han frågade henne och kompisen om de ville följa och röka vattenpipa i en lägenhet, vilket visade sig vara HVB-hem. I HVB-hemmet fanns även afghanen Khairullah och de rökte vattenpipa, umgicks och pratade tillsammans. De två tjejerna kände inte männen sedan tidigare, enligt Sveriges Radio.

Tvingades klä av sig

När kompisen lämnade rummet tillsammans med Basit tog Khairullah, med sina båda händer, tag i hennes handled och sa ”följ med”, men hon tackade nej. Med tvång drog han med henne, och sa att hon måste, medans hon försökte putta bort honom.

I samlingsrummet tvingade henne att klä av sig, men hon sa att hon inte ville och vägrade. Han drog av hennes byxor, tröja, t-shirt, behå och trosor, medans hon försökte göra motstånd, genom att hålla fast i kläderna.

Efter att han klätt av sig puttade han ner henne på soffan sa att hon skulle ge honom oralsex. Hon sa ”bestämt nej” och försökte få bort honom. Då höll tog han fast om hennes händer, la dom bakom hennes huvud och tryckte med våld hennes huvud mot hans penis samt tvingade in den i hennes mun.

Slog med knytnäve på hennes bröst

Hon minns att hon bet hans penis och att han hade kondom på sig. Han tvingade henne efteråt till vaginalt samlag och sa i samband med det att kondomen var trasig. Under övergreppet slog han, med knytnäve, på hennes bröst. Hon vågade inte skrika och ville ta sig därifrån. Våldtäkten slutade med att han onanerade och fick utlösning på hennes bröst.

Hon undrade om det fanns någon personal efter att hon klätt på sig. När hon lämnade rummet hörde hon sin kompis säga ”nej jag vill inte”. På övervåningen såg hon sin kompis ligga på sidan med byxorna nere vid knäna och att Basit våldtog henne.

Kompisen har berättat under polisförhör att Basit ville visa henne runt i HVB-hemmet. På övervåningen i samlingsrummet drog han av hennes byxor, särade på hennes ben när hon satt. Med sin tyngd tryckte han henne bakåt, drog hennes trosor åt sidan och våldtog henne.

Hon sa i panik och ångest ”nej, jag vill inte” flera gånger och visade det med sin hand. Under våldtäkten hade hon menstruation och en binda på sig. Hon sa behövde gå på toaletten och fick gå till nedre våningen. När hon passerade ett rum såg hon att NN6 och Khairullah var nakna. NN6 såg ut att vara chockad och alldeles blek ut.

Flinade till varandra

Vid det tillfället flinade Basit och Khairullah lite åt varandra. När Khairullah stängde dörren hörde hon NN6 säga ”hjälp mig”. I toaletten lät Basit henne inte kissa själv. Efter att han låtit henne besöka toaletten följde han med henne upp igen. När hon satt sig på soffan sa Basit till henne att lägga sin ner.

Han tryckte henne bakåt och försökte ha analt samlag med henne, vilket gjorde ont. Han lyste med mobilens lampa och svarade när det ringde. Under telefonsamtalet pratade han ett språk hon inte förstod.

Efter att båda tjejerna lämnat HVB-hemmet berättade båda till varann att de blivit utsatta för våldtäkt. De larmade polisen, som mötte dem efter fem minuter på Kampenhof.

En av gärningsmännen tidigare dömd för brott

Khairullah Naseri förekommer under ett avsnitt i belastningsregistret. Den 19 juni 2018 dömdes han för misshandel till villkorlig dom och samhällstjänst 50 timmar. Av yttrande från frivården framgår bl.a. att Khairullah Naseri har vistats i Sverige i cirka 3,5 år och bott på olika flyktingmottagningar samt att han har ett utvisningsbeslut mot sig som vunnit laga kraft. Men utvisningen skedde aldrig.

Den 7:e oktober 2019 meddelade Uddevalla tingsrätt domen.

Khairullah Naseri (1999-10-64), medborgare i Afghanistan, fick ett år och fyra månaders fängelsestraff, utvisning till 7:e oktober 2029, och att betala 115.000 kronor i skadestånd till (Sekretess NN6).

Abdul Basit Razi (1999-11-61), medborgare i Afghanistan, fick också ett år och fyra månaders fängelsestraff, utvisning till 7:e oktober 2029, och att betala 115.000 kronor i skadestånd till (Sekretess NN9).

Från domen:

Av yttrande från Migrationsverket framgår bl.a. följande. Den 1 november 2017 beslutade Migrationsverket att utvisa Basit till Afghanistan. Migrationsverket ansåg inte att han var att anse som flykting eller alternativt skyddsbehövande i förhållande till Afghanistan. Som ovan konstaterats saknar Basit anknytning till Sverige.
Det brott som han nu döms för är så allvarligt att han inte ska få stanna kvar i Sverige. Åklagarens yrkande om utvisning och längden på återreseförbudet ska därför bifallas.
Av yttrande från Migrationsverket framgår bl.a. följande. Khairullah ansökte om asyl i Sverige den 14 december 2015. Migrationsverket avslog ansökan den 4 oktober 2017 och beslutet vann laga kraft den 10 juli 2019.
Det föreligger inget hinder mot att verkställa en eventuell utvisning till Afghanistan. Som ovan konstaterats saknar Khairullah anknytning till Sverige. Det brott som han nu döms för är så allvarligt att han inte ska få stanna kvar i Sverige. Åklagarens yrkande om utvisning och längden på återreseförbudet ska därför bifallas.

Den 18 december 2019 meddelade hovrätten sin dom.

Från hovrättsdomen:

Khairullah har yrkat att hovrätten ogillar åtalet, utvisningsyrkandet och målsäganden NN6:s skadeståndstalan, i andra hand mildrar rubriceringen och straffet.
Basit har yrkat att hovrätten ogillar åtalet, utvisningsyrkandet och målsäganden
NN9:s skadeståndsanspråk, i andra hand bedömer gärningen som oaktsam våldtäkt och
sätter ned skadeståndet. Han har vidare yrkat att hovrätten, i händelse av fällande dom,
i vart fall mildrar påföljden och sätter ned tiden för återreseförbudet.

Hovrätten för Västra Sverige fastställde tingsrättsdomen.