Igår kunde Samhällsnytt avslöja att den självbiografi som Fatima Khawari marknadsför hårt just nu i samarbete med förlaget Norstedts egentligen är skriven av en vänsterjournalist anställd på tidningen ETC. För att marknadsföra ”självbiografin” använde Norstedts kommunikationsansvarig Lina Sjögren sina goda personliga relationer med en av stadsbibliotekets anställda.

Samhällsnytt har gått igenom mejlkonversationer mellan Norstedts och biblioteket som avslöjar hur Khawari fått lov att tala på Stockholms största bibliotek. Allt började med ett mejl från Sjögren till bibliotekets ansvarig för bokningar i april 2018. I mejlet beskrivs den kommande boken på ett följande sätt:

”Vi utkommer med Fatemeh Khavaris berättelse Jag stannar till slutet i början av augusti. Det är en stark och personlig historia om en flicka som aldrig haft ett land som hon kan få kalla sitt, och en envishet och styrka att som flykting i Sverigeorganisera en gigantisk demonstration för de över 20.000 unga afghaner som kom till Sverige hösten 2015.”

Med i mejlet följer en utförlig presentation där det framgår bland annat att Khawari fick Martin Luther King-priset. Det som dock inte nämns, varken i presentationen eller i mejlet, är att det egentligen är en helt annan person som skriver boken – vänsterjournalisten Annie Hellquist. I ett senare skede framkommer det dock att hon skulle följa med Khawari på föreläsningen – som en ”medförfattare”.

Norstedts presentation av Khawari och boken:

Förfrågan om att låna ut bibliotekets utrymmen för att marknadsföra Khawari och boken för Norstedts räkning möts med en stor entusiasm av den bokningsansvarige:

”Låter mkt intressant och jätteviktigt.” skriver hon i vändande mejl.

Därefter följer en lång mejlväxling eftersom det inte är lätt att hitta en lucka i Khawaris upptagna schema. Först diskuteras slutet av september, men då ska Khawari uppträda på Bokmässan i Göteborg – en annan tillställning som under senare år har blivit övertagen av vänstern.

Tonen mellan Sjögren och den bokningsansvariga är varm och hjärtlig i mejlen. Till slut kommer de överens om den 20 september som ett datum som passar alla – inklusive Soledad Pinero, afghanledarens dåvarande sambo och ansvarig för ”socialt engagemang” på Ben&Jerry Sverige.

Efter Samhällsnytts avslöjande om att Pinero misstänktes för att ha misshandlat sin treåriga son vill dock inte Norstedts längre ha henne med som moderator. Istället föreslår de en person som arbetar på förlaget, vilket godkänns av biblioteket.

LÄS MER: Antirasist har gjort karriär som kämpe för barnrättigheter – ska ha misshandlat sin treåriga son

Allt ser bra ut, men i slutet av augusti blir det problem igen: det har visat sig att afghanledaren ska på ett besök till Georgien mellan den 15 och den 22 september – som ”inte går att avboka”. Den bokningsansvariga på biblioteket verkar vara mycket engagerad i fallet: trots sin semester svarar hon genast till Sjögren och föreslår ytterligare datum för föreläsningen fastän det är ”tjockt i kalendern” enligt henne.

Samtidigt passar hon på att ge personliga råd för att Khawaris föreläsning ska få ett maximalt genomslag:

”Jag tänker själv att 13 december kanske inte känns optimalt för publikt program. Från Lucia o framåt är det ju rent generellt julen som fångar allmänhetens stora intresse.” skriver hon i ett mejl till förlaget.

Till slut blir ett nytt datum spikat – den 2 oktober. Till det datumet specialbeställs även två ordningsvakter från Nokas som biblioteket förfogar över. I beskrivningen av deras uppdrag står bland annat att de ”ska kunna stoppa eventuella personer i publiken som utan godkännande vill komma nära talarna, samt se till att de på ett tryggt sätt kommer bort från scenen om det behövs.” Även vid signering med publik ska en av vakterna ”hålla sig i lagom avstånd”.

Trots säkerhetspådraget och Khawaris polariserande roll i samhället gick föreläsningen lugnt till, enligt Norstedts Lina Sjögren.

– Det var en mycket intresserad publik, säger hon på telefon till Samhällsnytt om evenemanget.

I en skriftlig kommentar till Samhällsnytt via mejl menar biblioteket att vakterna inte kallas till varje tillställning, utan bara om det finns skäl för det. I detta fall fanns det en risk enligt biblioteket att det skulle ”finnas personer i publiken som inte delar talarens åsikter och av den anledningen vill störa eventet”.

Mejlkonversationerna mellan Norstedts och stadsbiblioteket kan laddas ner och läsas i sin helhet på följande länkar: Beställning Nokas för 20181002Korrespondens Norsteds 20180417 till 20180419Korrespondens Norsteds 20180427 till 20180504 samt Korrespondens ombokning och efterarbete 20180516 till 20180904

LÄS MER: Vänsterjournalist spökskrivare bakom Fatima Khawaris ”självbiografi”