Det svenska beslutet om att produkter från kinesiska leverantörer som Huawei ska förbjudas i utbyggnaden av 5G kan innebära att svenska företag som Ericsson straffas. Det visar en uppdaterad riskbedömning från företaget.

Det är Post- och Telestyrelsens beslut som anses ha ökat risken för att Ericsson ska tappa marknadsandelar i Kina. När Ericsson söker finansiering på den amerikanska marknaden gäller det att förbereda sig på alla möjligheter, i annat fall riskerar man stämningar från investerare.

”Även om Ericsson är inbjuden till olika pågående anbudsförfaranden i Kina finns osäkerhet kring det slutliga utfallet och det är bolagets nuvarande bedömning att risken har ökat att Ericsson kommer att få en betydande lägre marknadsandel i dessa anbudsförfaranden jämfört med bolagets nuvarande marknadsandel”, skriver bolaget i sin uppdaterade riskbedömning.

Räknar med hämnd

Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, räknar med att Kina kommer att markera mot Ericsson och att företaget kommer förlora kontrakt och intäkter i landet.

– Jag tror att de (Ericsson) kommer att få en låg andel jämfört med vad de haft tidigare, säger Djurberg till TT.

Resultatmässigt skulle dock inte tappade marknadsandelar i Kina vara en alltför stor förlust för Ericsson då landet står för omkring fem procent av företagets totala resultat.