ericsson-5g

Foto: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0 / Fabian Horst, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Kinesisk hämnd mot Sverige kan drabba Ericsson

Publicerad 5/25/2021
Annons

Det svenska beslutet om att produkter från kinesiska leverantörer som Huawei ska förbjudas i utbyggnaden av 5G kan innebära att svenska företag som Ericsson straffas. Det visar en uppdaterad riskbedömning från företaget.

Det är Post- och Telestyrelsens beslut som anses ha ökat risken för att Ericsson ska tappa marknadsandelar i Kina. När Ericsson söker finansiering på den amerikanska marknaden gäller det att förbereda sig på alla möjligheter, i annat fall riskerar man stämningar från investerare.

”Även om Ericsson är inbjuden till olika pågående anbudsförfaranden i Kina finns osäkerhet kring det slutliga utfallet och det är bolagets nuvarande bedömning att risken har ökat att Ericsson kommer att få en betydande lägre marknadsandel i dessa anbudsförfaranden jämfört med bolagets nuvarande marknadsandel”, skriver bolaget i sin uppdaterade riskbedömning.

Räknar med hämnd

Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, räknar med att Kina kommer att markera mot Ericsson och att företaget kommer förlora kontrakt och intäkter i landet.

– Jag tror att de (Ericsson) kommer att få en låg andel jämfört med vad de haft tidigare, säger Djurberg till TT.

Resultatmässigt skulle dock inte tappade marknadsandelar i Kina vara en alltför stor förlust för Ericsson då landet står för omkring fem procent av företagets totala resultat.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
967Här flyger amerikanska kärnvapenbombaren över Sverige
Annons
Annons