Kinesiska forskare hävdar att de har skapat en ny genredigeringsteknik kallad CyDENT som är mer effektiv än CRISPR-teknologin (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats). Det nya verktyget har kapacitet att utföra strängspecifik genredigering utan några snitt.

Den banbrytande genredigeringstekniken CRISPR möjliggör exakta DNA-förändringar i en organisms genom. Dess utveckling under de senaste åren har avsevärt avancerat genteknik och bioteknik.

Tekniken innebär dock vissa risker och problem som kan leda till oavsiktliga mutationer i arvsmassan vilket kan få skadliga konsekvenser, inklusive uppkomsten av nya sjukdomar.

LÄS ÄVEN: Estland DNA-testar hela landets befolkning – för att upptäcka sjukdomsrisker

Det finns också en chans att när CRISPR används för genterapi hos människor kan immunsystemet missta Cas9-proteinet för något främmande och starta en immunologisk reaktion, vilket skulle kunna begränsa hur effektiv behandlingen är.

Vissa av dessa problem kan lösas med CyDENT, hävdar forskarna då det nya verktyget har kapacitet att utföra strängspecifik genredigering utan några snitt.

Kan revolutionera medicin

För att bättre få tillgång till svåråtkomliga cellgenom skapades CyDENT med ett ”proteinbaserat tillvägagångssätt” som bygger på en proteinsignal för att bära editorn inuti, utan kravet på ett guide-RNA.

Enligt Kevin Zhao behövs mer forskning göras för att säkerställa säkerheten och effektiviteten av den nya metoden för mänskliga terapier, men instrumentet ska redan nu ha visat sig lovande för att studera tidigare oredigerbart DNA.

Teamet har nu ambitiösa planer på att börja utforska vad de kan åstadkomma i kloroplaster i växter. Om de verkligen har konstruerat en överlägsen form av genredigering har tillvägagångssättet potential att revolutionera medicin, jordbruk och bioteknik.

LÄS ÄVEN: Ett enkelt blodprov kan berätta om du har cancer