mask pandemi corona munskydd
Inrikes

Klart: Böter på fyrsiffrigt belopp för brott mot pandemilagen

Publicerad 1/18/2021
Annons

Förslaget som riksåklagaren lade fram för en vecka sen om att införa böter för brott mot den tillfälliga pandemilagen har nu fått grönt ljus och träder i kraft inom kort. Denna innebär att polisen kan utfärda en bot på plats.

Överträdelser ska kunna ge böter på 2 000 kronor och kommer att gälla lika länge som den tillfälliga pandemilagen, det vill säga åtminstone till slutet av september i år. Bötesbeloppet är enligt RÅ valt så att det ska framstå som ”rimligt och adekvat” och därmed få acceptans i samhället.

– Beloppet bör vara tillräckligt högt för att signalera att överträdelsen är allvarlig, sa riksåklagare Petra Lundh i ett uttalande för en vecka sedan.

Man underströk då samtidigt att vid allvarligare fall av smittspridning finns möjlighet att använda annan lagstiftning som till exempel vållande till sjukdom.

Ville se ett lägre belopp

Då böterna  även kommer kunna tilldelas ungdomar i åldrarna 15-18 år har Sveriges kommuner och regioner, SKR, velat se ett lägre belopp.

– Man måste försöka hitta en balans. Där har vi landat i att 2 000 kronor är en lämplig summa, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten till SVT Nyheter.

Den 27 januari träder de nya reglerna i kraft.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons