Efter höstens avslöjande om Centertoppen Frederick Federleys pedofilsambo avgick han från politiken. Men det dröjde inte länge förrän han ville tillbaka. Igår meddelade Federley att han nu tänker ställa upp i kyrkovalet för Centerpartiet. På sociala medier möts beskedet med massiv kritik.

Det var så sent som i december som Federley lämnade alla uppdrag inom politiken efter att det uppdagats att hans sambo begått mängder med grova pedofilbrott. Centerpartiet meddelade då att han skulle ”fokusera på sin hälsa” och själv sa Federley att han ”mått väldigt dåligt”.

LÄS MER: Pedofilhärvan växer: Federley umgås med ännu en barnvåldtäktsman

Men igår meddelade han att han ställer upp för val igen – denna gången i kyrkovalet. Det började med att han ställde upp i SVT-programmet Bergfeldt där han bereddes plats för att prata ut.

– Jag är ett politiskt djur, ganska utpräglat och har lagt mitt liv åt detta. Men är jag beredd att ge mig in i det här nu? Jag måste vara mer hel och mer stark först och jag behöver något mer tid för att ens tänka i de banorna, sade han då.  

LÄS MER: SVT förbereder Federleys comeback – berättar allt om livet med pedofilen

Han berättar till P4 Dalarna att han ställer upp igen.

– Jag vill ge tillbaka av det engagemang jag har känt från kyrkan när jag har mått väldigt dåligt, säger han.

Tilltaget har dock mötts av stark kritik och hån på nätet. Policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab, Johan Ingerö, påminner om att Federley ju var ”utbränd” nyligen:

En annan skriver att Federley måste vara narcissist för att ge sig själv i ”gåva” till kyrkan:

Ytterligare en beskriver det som vidrigt:

Andra gör gliringar till katolska kyrkans många skandaler med just pedofili:

Federley förnekade kännedom – trots bevis

Medan pedofilskandalen rullades upp förnekade Federley hela tiden att han känt till hans sambos grova pedofilövergrepp, som skedde med barn som var så små som 6 år gamla. Stoppa Pressarna var först att skriva om vittnen som berättade att Federley i själva verket känt till alltsammans och nämnt det för dem.

Så sent som i slutet av mars avslöjades hans förnekande definitivt som en lögn. SMS-konversationer visade att Federley i motsats till vad han påstått läst domen om vad hans pedofilsambo gjort mot barnen, något han förnekade i media upprepade gånger tidigare.

LÄS MER: BEVISET: Federley ljög om pedofildomen – visste ALLT

Federley ämnar ställa upp i kyrkovalet i hans hemkommun Gagnef.