valdtakt-barn-hd-logga
Inrikes

Klart: Hundrafaldig barnvåldtäktsman får stanna – HD prövar inte upphävd utvisning

Publicerad 14:14
Annons

Under flera års tid våldtog Bekim Dzelili, serbisk medborgare med kosovoalbanskt ursprung, sin sambos 10-åriga dotter. Eksjö tingsrätt dömde honom till 13 års fängelse och utvisning. Hovrätten ansåg dock att Bekim borde få stanna eftersom han köpt hus i Sverige och bör kunna känna sig trygg här. Högsta domstolen meddelar nu att man inte tar upp fallet.

Överklagandet till HD gjorde av Riksåklagaren i syfte att få till stånd ett prejudikat och en rättspraxis om att en person som gjort sig skyldig till så många och grova brott ska utvisas. Att landet högsta juridiska instans nu avvisar målet innebär i stället att en informell praxis etableras där hundra barnvåldtäkter inte bedöms som ett så allvarligt brott att en person ska dömas till utvisning.

LÄS MER: Fick sänkt straff och slapp utvisning efter 100 barnvåldtäkter – nu överklagas domen till HD

Genom att också mildra fängelsepåföljden skickade Svea hovrätt ytterliggare en signal om att systematiska våldtäkter mot ett barn i beroendeställning inte är att betrakta som ett så allvarligt brott. Med tillämpande av sedvanliga straffrabatter kommer Bekim att vara ute i det svenska samhället igen om åtta år. Återfallsfrekvensen för brottslingar med pedofil sexuell läggning är mycket hög.

Bekim är sedan tidigare dömd för grov misshandel med tillhyggen mot sina egna döttrar som han sedermera förlorade vårdnaden om.

authorimage

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
471Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons