nybil-skatt

Foto: EU2017EE/Kvdbil

Inrikes

KLART: Ja till regeringens chockhöjning av fordonsskatten

Publicerad 2/9/2021
Annons

Riksdagens skatteutskott sade idag ja till regeringens föreslagna höjning av fordonsskatten för nya bensin- och dieselfordon. Det skriver riksdagen på sin hemsida.

Alla nya bilar som släpper ut mer än 90 gram koldioxid per kilometer drabbas av den nya skatten. En bilägare som nyss köpt ny bensin- eller dieseldriven Volvo får räkna med en skattehöjning på mellan 2000 och 3000 kronor. Den som äger en mer bränsletörstig bil drabbas av en större skattehöjning än så. Planen är att den nya skattesatsen träder i kraft redan 1 april i år.

Den nya skatten införs inom ramen för det så kallade bonus-malussystemet som syftar till att bestraffa den som köper bensin- eller dieselbil till förmån för den som köper elbil. Straffskatten gäller under bilens första tre år, vilket gör att det kommer bli mer ekonomiskt lönsamt att köpa begagnade bilar. Procentuellt är det de små bränslesnåla bilarna som ligger över gränsvärdet på 90 gram koldioxid per kilometer som drabbas av den största skattehöjningen.

Det är de båda regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt deras samarbetspartier Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna som står bakom den nya fordonsskatten. Moderaterna och Sverigedemokraterna är emot skattehöjningen och har i varsin reservation till riksdagen protesterat emot den.

”Bilen är ett viktigt transportmedel för att Sverige ska hålla ihop, för att jobb och tillväxt ska kunna skapas i hela landet, för att underlätta vardagen och alla måsten för barn­familjen, pensionären och småföretagaren. Bilen bidrar till ett friare och enklare liv i hela Sverige”, skriver Moderaterna i sin reservation.

”Bonus–malus är också en modell som med regeringens goda minne gynnar de som redan har det gott ställt och samtidigt drabbar företagare och hushåll på landsbygden eller i socioekonomiskt utsatta bostadsområden”, skriver Sverigedemokraterna.

Dagens beslut i riksdagen kommer samma dag som regeringen uppmanar fler att undvika kollektivtrafiken och istället ta bilen för att minska smittspridningen under coronapandemin.

SE ÄVEN: Fordonsskatten chockhöjs igen – bilägare tvingas betala upp till 26 000 kronor om året

SE ÄVEN: Regeringens nya uppmaning: Åk inte kollektivt – ta bilen!

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1071Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons