Efter en dryg timmes debatt i Lidingö kommunfullmäktige på måndagskvällen togs beslutet. Ja-sidan vann med en rösts marginal och det blev Sverigedemokraternas tre röster som avgjorde frågan.

Ja-sidan fick 26 röster mot nej-sidans 25. Moderaterna, Kristdemokraterna och Lidingöpartiet var för ett förbud medan Liberalerna, som är en del av den styrande majoriteten, sa nej. Således blev Sverigedemokraternas tre röstar avgörande.

Förbudet träder i kraft omgående och omfattar tio torg i kommunen: Rudboda torg, Källämgstorget, Lidingö centrum, Torsviks torg, Baggeby torg, Larsbergs centrum, Högsätra – vid Willys och Max, Skärsätra torg, Breviks centrum samt vid Ica i Käppala.

– Vi vill ha ett tiggeriförbud för tiggeri är ingen väg ur fattigdom. Tiggeriet är ett stort problem och gör att många Lidingöbor känner sig otrygga, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande till DN.

Kritiska åhörare
– Skäms, utropade Lidingöbon Anna Larsdotter Persson som fanns bland åhörarna i fullmäktigesalen när rösträkningen var klar.

– Riv Wallenbergstatyn! Vi kan inte ha den längre! Jag är så ledsen. Jag har bott på Lidingö sedan 1963. Jag har aldrig skämts över Lidingö som jag görs nu, säger asylaktivisten Anita D’Orazio.