Feature 2 riksdagen
Inrikes

KLART: Ulf Kristersson blir statsminister

Publicerad 10/17/2022
Annons

På måndagen röstade riksdagen fram Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som Sveriges statsministermed siffrorna 176 mot 173.

I slutet av förra veckan höll Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna en pressträff där partierna meddelade att de är överens om ett 63 sidor långt dokument som går under namnet ”Tidöavtalet”. Deras samarbetsområden rör bland annat kriminalitet, migration och integration, energipolitik, sjukvård och skolan.

LÄS ÄVEN:Missnöjet växer inom Liberalerna – kritiska mot Tidöavtalet

Strax efter lunchtid stod det klart att 176 ledamöter har röstat ja till Kristersson medan 173 röstade nej.

– Vi sökte mandat för förändring och nu är förändring möjlig, sa Ulf Kristersson och fortsatte:

– Det är mycket jobb som ligger framför oss. Det är en stor uppgift, det kommer ta tid, men det kommer vara möjligt.

Åkesson

SD-ledaren Jimmie Åkesson sa att väljarna har röstat på partier som man tror har bäst botemedel mot de problem landet står inför.

– Vi är beredda att släppa fram en ny regering, eftersom vi genom förhandlingar har förvissat oss om att den regeringen kommer göra tillräckligt mycket av det som är nödvändigt för att kunna bryta och vända utvecklingen, sa Åkesson.

Busch

KD-ledaren Ebba Busch framförde att partierna ska arbeta hårt för förändring.

– Tidöavtalet är en överenskommelse för Sverige. Ska den förkortas på något sätt är det snarare ösen. Nog kommer det bli fullt ös i reformagendan de kommande åren, sa Busch.

Lööf

Centerledaren Annie Lööf hävdar att det nu blir ”Jimmie Åkessons regering”.

– Dagens statsministeromröstning innebär ett paradigmskifte i svensk politik. Aldrig tidigare har ett främlingsfientligt, nationalistiskt parti getts nycklarna till regeringskansliet. Vi röstar i dag om Jimmie Åkessons regeirng och politik som Ulf Kristersson är satt att genomföra, sa Lööf.

Bolund

Miljöpartiets språkrör Per Bolund sa att Sverige inte längre kommer att vara ett föredöme i klimatarbetet.

– Det här avtalet innehåller inte en enda punkt som här och nu kan minska vår klimatpåverkan. Däremot en rad förslag som innebär motsatsen som kraftigt höjer utsläppen, inom trafikområdet, inom energiområdet. Och enda finns det företrädare som säger sig stå upp för våra klimatmål, för Parisavtalet, sa Bolund.

Dadgostar

Vänsterpartiets Noshi Dadgostar sa i kammaren att Sverige nu går in i ”30-talet” med en ”moralpolis”. Hon syftar på ett SD-förslag i Tidöavtalet som handlar om utvisning på grund av bristande vandel.

– Det öppnar för livsfarlig rättsosäkerhet och ett auktoritärt godtycke, för vem ska slå fast vad som är bristande vandel? Det blir Kristersson, Busch, Åkesson och Pehrson, sa Dadgostar och fortsatte:

– Gud bevare oss väl.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Tidöavtalet bra första steg i samarbetet”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons