IT-företagaren Björn Sundeby har kämpat i flera år om att få bygga ett vackert sekelskifteshus i Växjö. Men till sin förvåning stötte han på motstånd från arkitekterna. Nyligen fick han dock klartecken. 

Det var efter två år av överklaganden som Sundeby till slut fick igenom att bygga huset i Växjö, som är inspirerat av en liknande byggnad på Strandvägen i Stockholm.

Bygget sker med hjälp av arkitekten Ola Broms Wessel. Huset blir mer gediget och mer miljövänligt och kan dessutom stå i flera hundra år i stället för det normala som är mellan 50 till 100 år.

Men husbygget kritiseras samtidigt som ”bakåtsträvande” av arkitekten Ewa Bjerler. Dessutom har 15 arkitekter skrivit protestbrev till kommunen. En av kritikerna är tidigare chefen för länsmuseet och förre stadsarkitekten som opponerade sig.

– Vilken tur att jag träffade dig Ola för det var ju ingen arkitekt som ville göra mitt projekt, säger Sundeby i SVT:s inslag.

– Det är inte så konstigt, svarar Wessel. Det finns väldigt mycket idéer inom arkitektkåren om att man ska göra något som ser väldigt modernt och framåtriktat ut.

”Obegripligt”
Sundeby tycker att motståndet är helt obegripligt.

– Att det skulle bli sådan uppståndelse i Växjö och hela Sverige över att man ska bygga något som är vackert med beständiga väggar är obegripligt, säger han.

– Jag tror det är ganska få människor som tycker illa om de här husen idag. Idag är det här någonting nästan alla älskar, konstaterar Wessel.

Ewa Bjerler säger i inslaget att ”sekelskifteshus är bakåtsträvande” till skillnad från den moderna bebyggelse hon kallar ”expansivt och framåtriktad”.

”Arkitekter är hycklare”
Trots motståndet mot klassisk stil på byggnader från arkitekter väljer de själva att bo precis så. Arkitekturupproret hänvisar till en undersökning som genomfördes av branschorganisationen Sveriges Arkitekter, som visade att minst 80 % av alla arkitekter i Sverige bor i hus som är byggda före 1920.

Kritiken från Arkitekturupproret, en ideell förening som verkar för att den klassiska byggtraditionen åter ska dominera stadsbyggandet, är hård:

Hyckleriet visar sig stämma med råge när man googlar lite på de individer som tar sig friheten att förstöra och förfula landets finaste utsikter. När de är klara med sin modernistiska brutalisering av det offentliga rummet kan de dra sig tillbaka i exklusiva paradvåningar och mysiga förortsvillor. Att leva som man lär är definitivt inte något som kännetecknar de arkitekter och byggherrar som har monopol på att diktera hur vår samtid och framtid ska utformas.

De gick igenom en rad kända arkitekter som designar moderna ”lådor” – medan de själva bor klassiskt och vackert:

Hur bor då Sveriges mest kända arkitekt som säger att han vill riva alla hus som är äldre än 15 år?Han bor förstås i ett ståtligt stenhus som är över hundra år gammalt och han drar sig gärna tillbaka till en idyllisk liten gård på landet som är byggd på 1600-talet, se bilderna nedan.

77 procent föredrar traditionell arkitektur
Opinionsföretaget Yougov och arkitektfirman Adam Architecture har testat vad för sorts arkitektur folk föredrar.

Denna bild användes (klicka för större bild):

77 procent av de svarande valde alternativen 2 och 3, enligt undersökningen, det vill säga den klassiska arkitekturen.

Sverigedemokraterna lägger förslag om klassisk arkitektur
SD i Lund har till kommunfullmäktige lagt en motion om att just bygga vackert.

Idag har Ted Ekeroth lämnat in en motion som syftar till att förändra hur nybyggnationer ser ut i Lund. Under decennier har arkitekturen i Lund (och Sverige) nästan uteslutande fokuserat på ”modernistisk arkitektur” istället för den klassiska arkitekturen, vilket förfulat våra städer. SD Lund anser att man borde satsa på att bygga med den klassiska arkiteturtraditionen som ger en mycket vackrare stadsbild:

– Det är få personer som man träffar och pratar med som besökt t.ex. Rotterdam och berättar hur fin staden är. Istället är det städer som Budapest, Prag och andra städer med en stor del av klassisk arkitektur som man pratar sig varm om. Dessvärre verkar inte den insikten fastnat hos arkitekterna, politikerna och tjänstemännen som i decennier förfulat de flesta svenska städer, så även Lund.

I motionen återfinns även bilder som jämför modern arkitektur med modern sådan.

”Går att bygga vackert även idag”
Svensk forskning, liksom nybyggnationer inte minst utomlands, bevisar samtidigt att det går att bygga vackert även idag. Enligt Arkitekturupproret visar en uppsats att det går att bygga estetiskt attraktivt område och att skönhet inte behöver kosta mer.

Nybyggnationer runt om i Europa visar även att så sker, exempelvis i Tyskland, Polen och England. Se bilder på sådana exempel bland annat här, här och här.

Välj mellan de två alternativen i de fyra olika omröstningarna nedan:

Tyckte du denna artikel var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!