Extremister bryter sig in på Växjö flygplats / ”Esther” fastlimmad på flygplan. Foto: XR

Inrikes

Klimat-Gretas extremister skapade kaos i attacker mot flygplatser

Publicerad 10/31/2021
Annons

Klimatextremister tog sig under söndagen olagligen in på flera svenska flygplatser i koordinerade attacker, där de skapade oreda med kraftiga förseningar i flygtrafiken som följd. På Bromma flygplats limmade en kvinnlig aktivist fast sina händer på nosen till vad som uppges vara ett ambulansflygplan.

Det första larmet nådde polisen i Malmö strax innan lunch. Strax därpå tillkallades Stockholmspolisen till Bromma flygplats och något senare även till Arlanda och flera andra flygplatser i landet.

– Väl där [Bromma flygplats] påträffade vi två personer på området vid flygplanen. De har gripits och vi är fortfarande på plats för att se till att det inte är fler personer kvar, sade Per Fahlström på Stockholmspolisen.

Polisen genomsökte området och lyckades gripa ytterligare två brottsliga klimatextremister.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Vänsterextrema Extinction Rebellion i ny attack – krossar rutor med släggor och sjunger

Limmade fast sig på ambulansplan

Bilder publicerade i sociala medier av den vänsterextrema klimatrörelsen Extinction Rebellion (XR) visar hur en kvinna, som benämns som ”Esther” limmat fast händerna på nosen av ett flygplan på Bromma flygplats. I en kommentar till inlägget uppges planet vara ett ambulansflyg.

LÄS ÄVEN: Norskt nej till Greta Thunberg: ”Vi behöver inga domedagsprofetior”

Bromma flygplats tvingades efter dådet stänga helt för flygtrafik av säkerhetsskäl. All trafik omdirigerades till Arlanda uppgav Robert Pletzin, presschef på Swedavia till SVT.

– Senaste beskedet är att flygplatsen är stängd för flygtrafik tills vidare med anledning av aktionen och insatsen. Det är fyra flighter som dirigeras om till Arlanda.

Även på Arlanda uppges polisen ha ingripit mot personer. Två kvinnor som trängt sig ombord på ett flygplan greps, skriver Aftonbladet. I samtliga fall har polisen inlett förundersökningar om flygplatssabotage alternativt luftfartssabotage.

– De har betett sig på ett sätt som gjort att de tagits ur flygplanen. Det finns ingen brottsrubricering men förmodligen blir det flygplats- alternativt luftfartssabotage, säger Per Fahlström.

LÄS ÄVEN: Extinction Rebellions grundare bagatelliserar Förintelsen: ”Bara en vanlig händelse”

”Livrädd” för klimatkatastrof

Två personer tog sig in på flygplatsområdet i Växjö och limmade fast sina händer på landningsbanan. Båda har gripits och flygplatsen är stängd för trafik, uppger polisen.

Även Landvetter uppges vara drabbat och polisen har ökat sin närvaro. Extremister med banderoller som befann sig i ankomsthallen avvisades av polisen. På Halmstads flygplats hindrades ett flygplan, som var på väg mot Landvetter, från att lyfta genom att två passagerare vägrade sätta sig ner i sina stolar. Personerna fördes av planet.

En av extremisterna som skapade kaos på landningsbanan på Malmö Airport, Helen Wahlgren, motiverade till media de brottsliga handlingarna med att hon är ”livrädd” för den klimatkatastrof hon tror kommer att ”ta livet av” henne och dessförinnan utsätta henne för ”ett ofattbart lidande”.

Irritationen var stor bland flygresenärerna som drabbades av flera timmars förseningar på grund av attackerna. Många hade barn med sig som blev ledsna och ängsliga.

– Jag vet inte vad de här aktivisterna vill få ut av aktionen. Det känns mest som att de förstör för folk som vill resa iväg i höstlovstider, många familjer med småbarn, berättar en av resenärerna. tvåbarnsmamman Linn, när hon intervjuades av SVT.

LÄS ÄVEN: Klimat-Greta djupt involverad i vänsterextrema Extinction Rebellion

Extremiströrelse tar på sig attackerna

I ett pressmeddelande tar den marxistiskt revolutionära och våldsbejakande organisationen Extinction Rebellion (XR) på sig attackerna. De skriver bland annat:

Klimataktivister har gått ombord på flygplan och vägrat sätta sig, limmat fast sig på landningsbana och flygplan på Malmö Airport, Bromma, Halmstads flygplats, Arlanda och Landvetter. På Landvetter har andra aktivister ’plötsligt’ ångrat sig i kön till check-in, och tvingats uppsöka den nyinrättade flygångestkliniken. På Bromma har aktivister sjungit i kör i avgångshallen.

Samhällsnytt har tidigare skrivit om den vänsterextrema gruppen. Kändisen Greta Thunberg är djupt involverad i rörelsen, vars grundare både förringat Förintelsen och sagt sig vara redo att använda dödligt våld för att störta regeringar.

LÄS ÄVEN: Regeringen kommenterar inte Bolunds flygresa

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons