Klimat-Jocke, 53: ”Fungerar jävligt bra” att blockera biltrafiken
Foto: Facebook

53-årige Joakim Frank ingår i kärnan av ”Återställ våtmarker”, som senaste veckorna blockerat trafikleder runt om i Stockholm. Frank, som själv är dömd för att ha kört runt i en bil belagd med körförbud, säger att han tycker det är en effektiv metod för att nå ut med gruppens budskap.
– För att väcka opinion så fungerar det jävligt bra, säger Joakim Frank till Samnytt.

För två veckor sedan begärdes fyra aktivister från den extremistiska grupperingen ”Återställ våtmarker” häktade misstänkta för sabotage. De fyra utgör en inre krets av extremister som vid upprepade tillfällen blockerat trafikleder i Stockholm de senaste veckorna.

En av dem är 53-årige livsstilsaktivisten Git Aremyr Lundström från Örebro, som uppmärksammades när hon i samband med en klimataktion blev påkörd av en bilist.

LÄS ÄVEN: Klimat-Git, 53, påkörd när hon stoppade trafiken – ”känslokalla, kärlekslösa människor”

En annan är 48-årige Rickard Dose, numera folkbokförd i Herrljunga, som bland annat dömts efter hot och våld mot tidigare flickvänner.

LÄS MER: Rickard, 48, leder klimatkamp i Stockholm – ex-flickvän berättar: ”Han hotade krossa mitt huvud”

En tredje person i den inre kretsen är 53-årige Joakim Frank, folkbokförd i Härnösand.

”Inte biltrafiken vi försöker stoppa”

Joakim Frank berättar för Samnytt att trots de extrema metoderna, där extremisterna fysiskt blockerar trafikleder, så har de ingenting emot vare sig bilar eller biltrafik.

– Vi vänder oss inte emot biltrafiken. Vi försöker bara väcka opinion mot regeringen och väcka deras intresse. Det är inte biltrafiken i sig vi försöker stoppa, säger han till Samnytt och påpekar:

– Att minska på biltrafiken i Sverige är inte realistiskt.

LÄS OCKSÅ: Bilist försökte forcera klimatextremisternas blockad

Det gruppen istället vill är att politiska beslut fattas om att återställa Sveriges våtmarker, varav många under århundraden dikats ut för att ge utrymme för jordbruksmark. Genom att återställa våtmarkerna hoppas man hejda en global uppvärmning.

– Det är ett realistiskt sätt för att minska koldioxidutsläppen, menar Frank.

”Fungerar jävligt bra”

Enligt Frank är blockerandet av trafikleder endast en metod gruppen använder sig av för att väcka uppmärksamhet. Och det tycker han har fungerat över förväntan.

– För att väcka opinion så fungerar det jävligt bra, konstaterar han.

– Målet är inte att reta upp människor, men vi har trots allt på bara två veckor hamnat i riksmedia.

LÄS ÄVEN: Klimatextremister mötte rasande bilister i rusningstrafiken

Enligt Frank har andra metoder, som att försöka blockera riksdagen eller demonstrera på torg, varit verkningslösa.

– Att blockera riksdagen, det har miljörörelsen gjort i 30 år och det har inte hänt någonting. Att sitta på torg har miljörörelsen också gjort i 30 år och det har inte heller hänt någonting, säger han.

Körde bil med körförbud

Liksom andra extremister i ”Återställ våtmarker” finns Joakim Frank med i belastningsregistret. Bland annat en trafikrelaterad händelse sommaren 2009 när han åkte fast i centrala Falun när han körde en bil, en bensindriven Ford Mondeo, som inte var besiktigad, och därför belagts med körförbud.

Enligt domen erkände Frank att han kände till att bilen var belagd med körförbud, men förklarade i polisförhör att han behövde den avställda bilen för ett jobb. Den bil han brukade köra saknade nämligen dragkrok.

– Ja, så kanske det var, säger Joakim Frank till Samnytt som kommentar till den gamla domen.

– Jag levde ett annat liv på den tiden.

LÄS MER: AVSLÖJAR: Gretas aktivister kör förbjuden lastbil – mitt i miljözon

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.