En person aktiv i den klimatextremistiska rörelsen Extinction Rebellion, känd för brottsliga samhällsomstörtande aktioner, har anställts på en av Säpo säkerhetsklassad tjänst på Energimyndigheten. Personen har tillgång till information om svaga punkter i Sveriges energiförsörjning som skulle kunna utnyttjas för sabotage. Det avslöjar Fokus.

Energimyndigheten har ett övergripande ansvar för säkerheten i landets energiförsörjningssystem. Det gäller bland annat gasleveranserna via pipeline till Sverige där centralt placerade personer skulle kunna sabotera sådant som rening av dricksvattnet och tillgången på reservkraft.

Det är extremt viktigt att dessa tjänster tillsätts med pålitliga personer. Därför är de säkerhetsklassade av Säpo och de som ska komma ifråga för jobben ska ha en oklanderlig bakgrund.

Rekryterade klimatextremist

Men nyligen rekryterade Energimyndigheten till en av dessa tjänster, den som gassamordnare, en kvinna aktivt engagerad i det samhällsomstörtande nätverket Extinction Rebellion, vars målsättning är att skapa kaos och underminera demokratin för att bana väg för grön diktatur. Organisationen menar att det inte finns tid att vänta på demokratiska beslut innan jorden går under.

Rörelsen är ökänd för att iscensätta sabotageaktioner mot centrala samhällsfunktioner, något man gjort i en rad länder. Man har också fått sin välsignelse av den alltmer radikaliserade klimataktivistprofilen Greta Thunberg.

Risk för sabotage

Det är därför inte en helt avlägsen tanke att Extinction Rebellion skulle kunna utföra sabotage i form av insidesjobb mot centrala samhällsfunktioner – exempelvis de som Energimyndigheten i Sverige ansvarar för. Den kvinna som myndigheten anställt har fram till tjänsten tillsattes varit öppen i sociala medier med sin subversiva klimatextremism i såväl ord som handling.

Men nu har hon tystnat i de kanalerna. Det innebär dock inte att kvinnan lämnat den klimatradikala miljön. Hon uppges bara ha valt att fortsätta sina omstörtande aktiviteter i Extinction Rebellions undergrupp Rebellmammorna. Där deltog hon aktivt i en sabotageaktion så sent som för en månad sedan.

Tidigare innehavare av tjänsten kritisk

Fokus har talat med Gustav Boëthius som tidigare innehade tjänsten som gassamordnare på Energimyndigheten. Han arbetar idag som fristående försörjningsexpert och har skrivit boken ”Ledningen” där han delar med sig av sina erfarenheter av hur Energimyndigheten hanterar sitt ansvar över landets gasförsörjning.

Boëthius uttrycker förvåning över att hans gamla arbetsgivare haft så dåligt omdöme i rekryteringen till tjänsten. Han menar också att det finns fog för oro kring vad en person med en så klimatextremistisk agenda skulle kunna ställa till med på den befattningen.

– Gassamordnaren på Energimyndigheten får i princip obegränsad tillgång till information om sårbarheten hos svenska industriföretag. Det rör sig delvis om alla gasberoende verksamheter, men man får även insyn i svagheter rörande elförsörjningen och andra energislag, förklarar Gustav Boëthius.

– Dessutom har man tillgång till känsliga internationella forum och processer. Om gassamordnaren umgås med personer som är intresserade av att sabotera infrastruktur blir detta en enorm risk för rikets säkerhet och även för andra länder, fortsätter han.

Han kallar det ”fruktansvärt förtroendeskadligt” och ”pinsamt” att Energimyndigheten och Säpo inte sett en röd flagg i den här kvinnans extremistiska engagemang. En sådan person menar Boëthius är direkt olämplig på en säkerhetsklassad tjänst på en myndighet med så avgörande roll i svensk krisberedskap.

Klimatextremisten och chefen förtegna

Klimatextremisten själv medger på fråga från Fokus sitt engagemang i Extinction Rebellion och deltagande i brottsliga klimataktioner i närtid men vill utöver det inte kommentera saken eftersom den ”är hanterad” av Energimyndigheten på inte närmare preciserat sätt.

Samma förtegna hållning intar den klimatextremistiska gassamordnarens chef Anders Wallinder. Även han inskränker sitt svar till att säga att frågan är ”hanterad”.

Wallinder hävdar dock att om det kommer till myndighetens kännedom att en säkerhetsklassad tjänsteman är engagerad i en rörelse som är beredd att begå olagliga handlingar ”så ska personen inte arbeta med sådana saker längre”.

Han bedyrar också att det görs gedigna bakgrundskontroller inför en rekrytering till en säkerhetsklassad tjänst av både myndigheten och Säpo och även fortlöpande kontroller av att en anställd i en sådan befattning inte senare radikaliseras.

Hur den klimatextremistiska kvinnan i Extinction Rebellion mot bakgrund av de beskeden ändå kunnat passera kontrollerna och fortfarande ha kvar sin anställning, vill Wallinder inte svara på. Detta med hänvisning till en policy om att man inte kommenterar enskilda ärenen.