Under tisdagen genomförde en grupp klimatextremister flera manifestationer och sabotage i Stockholm med långa köer som följd. Härjningarna fortsätter på onsdagen.

Det var den vänsterextrema gruppen Extinction Rebellion, vars kopplingar till klimataktivisten Greta Thunberg Samnytt rapporterat om tidigare, som stod för tisdagens sabotage.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Klimatextremister ockuperar och vandaliserar Karl XII-staty

Gruppen inledde dagen med att ockupera och vandalisera Karl XII-statyn i Kungsträdgården och fortsatte sedan med att blockera diverse gator i stadens centrala delar.

Gruppens härjningar bestod även av så kallade klimatvrål, där samtliga stod och skrek rakt ut.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Klimatextremisterna räddar planeten med ”klimatvrål”

Ända in på kvällen blockerade gruppen gator. I korsningen Kungsgatan/Sveavägen genomförde man ytterligare ett sabotage genom att blockera trafiken.

Polisen utdelade en ordningshållande befallning till de personer som blockerade korsningen men att få bort samtliga personer tog tid då några av dem limmat fast sig på vägbanan. Omkring 200 klimatextremister närvarade vid aktionen.

– Polisen är precis klara med att få loss de som suttit fastlimmade, och nu arbetar man med att få bort dem från körbanan, sa Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till SVT vid 18-tiden.

Utlovar fler störningar

– Vi genomför den här veckan fossilupproret med kravet att regeringen omedelbart stoppar alla subventioner till fossila bränslen och fossilindustrin, säger Caroline Andrén, presstalesperson Extinction Rebellion.

Fler sabotage är planerade under resten av veckan.

På sociala medier skryter gruppen öppet med sina sabotage mot Stockholms invånare som fortskrider på onsdagen.