Nio klimatextremister dömdes nyligen för sabotage efter att ha blockerat riksväg 73 strax söder om Stockholm. Aktionen orsakade omfattande trafikstörningar och innebar också risker för sjuka och skadade med behov av ambulans – en fara som extremisterna själva tonar ned. Samtidigt väcker deras försvar om nödvärn, juridiska och faktamässiga frågor.

Blockerade storstadstrafik i 45 minuter

En aprilmorgon satte sig sex personer på vägbanan, medan tre andra klättrade upp på en skyltställning över Nynäsvägen i höjde med Skogskyrkogården en bit utanför Stockholms innerstad. Det hela utlöste kilometerlånga köer. För trafiken mot Stockholm blev det totalstopp i minst 15 minuter, och för två av tre körfält höll stoppet i sig ytterligare en halvtimme. Enligt Trafikverket beräknas samhällskostnaden för förseningarna till omkring 580 000 kronor, baserat på schablonvärden för restidsförluster.

LÄS MER: Klimatextremister utförde nytt sabotage i Stockholms morgontrafik

Men kostnaderna kan inte bara mätas i kronor. Åklagaren Simon Pittuco understryker att blockader av det här slaget även innebär en konkret risk: utryckningsfordon kan hindras från att nå fram. Vid tidigare aktioner har ambulans, brandkår och polis sinkats – med livshotande följder. Extremisterna försvarade sig den här gången med att de hade ”ambulansvakter” som skulle hålla utkik flera kilometer bort, men det bedöms ha varit en tveksam garanti i praktiken.

Domstol avvisar nödvärn

Extremisterna hävdar att deras agerande ska ses som en form av nödvärn mot “klimatkrisen”, som de beskriver som ett akut hot mot mänsklighetens överlevnad. En av de dömda sa i förhör:

– Jag menar att jag har rätt att demonstrera. Utifrån det läget som vi har i dag, att vi är på väg mot en klimatkollaps.

Ambulans stoppas av klimatextremister. vid en annan aktion. Foto: Polisens utredning

Men Södertörns tingsrätt gick inte med på det. Domstolen konstaterade att nödvärnsrätten inte omfattar politiska vägblockader, oavsett motiv, och dömde därför samtliga nio deltagare i aktionen för sabotage.

Döms till milda påföljder

Åklagaren hade yrkat på fem månaders fängelse för nästan alla, men rätten stannade vid villkorlig dom och dagsböter, med hänsyn till att extremisterna varit frihetsberövade i mer än ett dygn efter blockaden. Bötesbeloppen hamnade för de flesta på blygsamma 2 000 – 3 000 kronor.

Två av brottslingarna ska också betala större delen av sina advokatkostnader, på 34 000 respektive 42 000 kronor. För de övriga sju klimatkriminella tar skattebetalarna den notan.

HD-prejudikat kan ändra praxis

Fallet är dock inte över. Flera överklaganden har kommit in, både från de dömda och från åklagarsidan. Mycket kan hänga på ett annat mål som just nu ligger hos Högsta domstolen för avgörande.

Där prövas en hovrättsdom där elva klimatextremister, efter en liknande vägblockad, dömdes för ohörsamhet mot ordningsmakten istället för sabotage – en lindrigare brottsrubricering.

– Hovrätten har dömt på lite olika sätt tidigare. Som jag förstått det kommer Högsta domstolens avgörande hyfsat snart, säger Simon Pittuco.

Alarmism ifrågasätts

Samtidigt ifrågasätts själva kärnan i extremisternas argument. Påståendena om att ett omedelbart klimatnödläge råder – som rättfärdigar drastiska lagöverträdelser – är långt ifrån oomstritt.

Även bland forskare och politiska beslutsfattare råder delade meningar om hur akut hotet egentligen är och vilken typ av handlingar som kan anses proportionerliga. Att hänvisa till en nära förestående ”jordens undergång” som försvar för att begå brott är inte bara juridiskt svagt utan anses av många också vara vetenskapligt illa underbyggt.

Längst i den riktningen har Sverigedemokraterna gått, där man menar att störningarna i centrala samhällsfunktioner är så allvarliga att brottsrubriceringen i många fall bör vara terrorbrott. Partiet menar sig ha stöd för detta i lagens och Säkerhetspolisens definition av vad som utgör terrorism, där en av grunderna är att “allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer“.

LÄS ÄVEN: Ambulanspersonal varnar för livsfara när klimatextremister blockerar trafiken