gammal-demens-senior-pensionär
Vetenskap

Klimatförändringar påstås orsaka demens

Publicerad 11/19/2022
Annons

Klimatförändringar gör en mängd hälsotillstånd vanligare och allvarligare. Det hävdas i en ny forskarrapport.

Efter att ha gått igenom 364 studier från 1990 till i dag menar forskarna att migrän, stroke, demens och neurologiska sjukdomar som multipel skleros har blivit mer förekommande och svårare på grund av de påstådda klimatförändringarna.

Enligt huvudförfattaren till studien, Dr Andrew Dhawan från Cleveland Clinic i Ohio, innebär klimatförändringar många utmaningar för mänskligheten av vilka några inte är väl studerade.

LÄS ÄVEN: 1 100 forskare och experter i gemensam publikation: ”Det finns ingen klimatkris”

Då kroppen utsätts för ett varmare klimat blir den uttorkad eftersom den behöver mer vatten för att kompensera för det som förloras genom svett. Enligt Cleveland Clinic krymper hjärnan när den är uttorkad, dras bort från skallen och sätter press på nerverna, vilket orsakar smärta.

Studierna man tittat på handlar om sambandet mellan hälsoförhållanden och temperaturförändringar, extrema väderhändelser och luftföroreningar. Extrema väderhändelser och temperaturfluktuationer var kopplade till att stroke blev vanligare och intensivare, mer migrän, sjukhusvistelse av demenspatienter och förvärrad multipel skleros.

Studien reflekterade dock inte över varför demens eller multipel skleros kan bli värre med klimatförändringarna.

Värme ger huvudvärk

En studie av över tre miljoner patienter i New England fann att temperaturökningar på 1,5 grader ledde till en tolvprocentig ökning av sjukhusinläggningar för demenssjuka.

En annan studie av över 22 000 huvudvärksbesök på akutmottagningen visade att en temperaturhöjning på fem grader var kopplad till en större risk för huvudvärk, särskilt huvudvärk som inte är migrän.

LÄS ÄVEN: Klimat-Greta: Sverige har blivit fascistiskt

Orsakerna till dessa förändringar var inte klara men forskarna spekulerade i att det kunde bero på temperaturförändringar, ekosystemkollaps, exponering för luftföroreningar och osäker livsmedelsförsörjning.

En begränsning i rapporten är att alla studier ägde rum i välbärgade länder, vilket innebär att resultaten inte är tillämpliga på fattigare regioner där klimatförändringar kan vara mer sannolika.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons