Två personer tillhörande den klimatextremistiska organisationen Extinction Rebellion undgår fängelsestraff för en sabotageaktion där de limmade fast sig på landningsbanan vid Växjö flygfält. Hovrätten omvandlar påföljden till villkorlig dom och böter, detta efter löften från de dömda att inte återfalla i liknande brottslighet i framtiden.

Det var den 31 oktober 2021 som två klimatbrottslingar, 42-årige Björn Paxling från Malmö och 39-åriga Älmhultsbon Ella Tillema, bröt sig in på Växjö flygfältsområde och limmade fast sina händer på landningsbanan. Avsikten var att stoppa flygtrafiken och sprida sin tro på jordens undergång i en nära förestående klimatkatastrof.

Enligt tingsrättsdomen orsakade den olagliga handlingen nedstängning av flygplatsen och påverkade därmed inte bara den normala flygverksamheten utan också resenärernas planer och flygsäkerheten.

Tingsrätten dömde de två klimatextremisterna för obehörigt tillträde till skyddsobjekt till fängelse i två månader. Man ansåg att det fanns en påtaglig risk för återfall i brott och att en villkorlig dom inte skulle vara tillräckligt avskräckande. Frivården hade också gett uttryck för oro över att de tilltalade skulle återfalla i liknande olagliga handlingar.

Hovrätten ger mildare straff efter ”löften”

Fängelsepåföljden låg i den nedersta delen av påföljdsintervallet. Men hovrätten väljer att mildra påföljden ytterligare. Man hänvisar till ett nytt yttrande från frivården där de dömda påstås ”ha lovat” att inte återfalla i klimatbrottslighet, rapporterar Dagens juridik.

Hovrättens bedömning har mött kritik för att vara en del av en utbredd inställning där klimatbrottslighet kommit att betraktas som endast civil olydnad ”för en god sak”. Man menar också att så här milda påföljder äventyrar den framtida säkerheten för skyddsobjekt och signalerar frikort för andra klimatextremister att begå liknande olagliga handlingar.

Kommer efter serie av sabotageaktioner

Den mildrade domen kommer efter en serie av liknande sabotageaktioner utförda av Extinction Rebellion-extremister mot olika flygplatser runt om i landet. Även andra klimatkriminella grupperingar, som Återställ våtmarker, har genomfört en rad brottsliga aktioner där man bland annat stoppat brådskande ambulanstransporter till sjukhus.

LÄS ÄVEN: Här är aktivisterna som limmade fast sig på flygplatsen – ”klimatkrisen är akut”