mm-2

Romina Pourmokhtari (L). Faksimil Instagram / Twitter

Inrikes

Klimatminister Pourmokhtari (L) profilerad hijabaktivist: ”Iran var nice”

Publicerad 14:00
Annons

Regeringen Kristersson har utsett Sveriges yngsta person någonsin till en ministerpost. Liberalernas Romina Pourmokhtari, 26, är klimat- och miljöminister – och har en bakgrund som profilerad förespråkare i debatten om den muslimska slöjan.

Den nya klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari har tidigare gått i bräschen för att försvara den muslimska slöjan hijab.

LÄS ÄVEN: Romina ”Fuck nazze SD” Pourmokhtari (L) – nu minister i SD-styret

I ett inlägg på Twitter, daterat augusti 2019, skriver ministern att det är lika förtryckande att tvinga av slöjan som det är att tvinga på den.

Hon kallar slöjförbud i skolan för ”quickfix i sin absolut sämsta form”. Men flera av partierna som – likt Pourmokhtari – ingår i Tidöavtalet vill utreda ett slöjförbud i skolan.

Även flera av hennes partikolleger i riksdagen har uttryckt att de vill se ett slöjförbud i skolan. I en debattartikel som publicerades i Expressen på onsdagen skriver riksdagsledamoten Robert Hannah (L), tidigare integrationspolitisk talesperson för partiet, att han önskar se ett sådant förbud. Han skriver att det är ”en avgörande fråga för att bekämpa separatism”.

”Moderaterna vill göra livet svårare för muslimer”

I en debattartikel som Romina Pourmokhtari skrev när hon var nytillträdd ordförande för Liberala ungdomsförbundet riktas kritik mot den nuvarande regeringspartnern Moderaterna på grund av förslaget om slöjförbud i skolan.

”På senaste tiden verkar det ha blivit en politikersport att göra livet svårare för troende muslimer”, skriver hon.

”Iran var nice”

I två inlägg från 2013 som publicerats på miljöministerns eget konto på Instagram syns hon bära muslimsk slöja – något som hon inte verkar tycka är ett problem.

Beskrivningen tillhörande den ena bilden där hon är iförd slöja är ”Iran var nice”. Under en annan bild från besöket i Iran, även då iförd muslimsk slöja, skriver hon att hon ”glider runt med slöja”.

I samband med dessa bilder nämns ingenting om det stora islamistiska förtryck kvinnorna i Iran lever under – där de bland annat tvingas bära slöja.

Om en kvinna inte bär sin muslimska slöja på ”rätt sätt” enligt den iranska islamistiska regimen riskerar hon allvarliga konsekvenser från moralpolisen. I värsta fall kan det leda till döden.

LÄS ÄVEN: 22-årig iranska dödad av landets islamiska moralpolis
LÄS ÄVEN: Fortsatta protester i Iran – kvinnor bränner slöjor
LÄS ÄVEN: Kritiken mot TV4: Hyr in hijabkockar medan kvinnor mördas i Iran

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons