egor-oil2
Opinion

Klimatrörelsen har kanske en poäng trots allt?

Publicerad 10/11/2019
Annons

➤ KRÖNIKA Rörelsen kring Greta Thunberg har med all rätta kritiserats för att vara antiintellektuell, antivetenskaplig samt för att likna medeltida hysteriska kulter. Ja, den anspelar på känslor och kan väcka anstöt hos en del reflekterande människor. Men är de egentligen så fel ute?

Flera forskare enas om att det inte kan fastslås med säkerhet att grundorsaken bakom rörelsen – nämligen människodriven global uppvärmning – verkligen existerar. Däremot har vi ett annat problem som är mycket påtagligare och som vi står inför: vår civilisations energiförsörjning sviker.

LÄS MER: Hundratals forskare till FN: ”Det finns ingen klimatkris”

Olja utgör en ryggrad i den västerländska och den globala energiförsörjning. Så är det nu och så kommer det att förbli inom en överskådlig framtid trots alla satsningar på Teslor, biogas och dylikt. År 2017 rapporterade den amerikanska energimyndigheten att världens bevisade oljereserver har minskat – för andra året i rad:

Samtidigt ökar den globala oljeproduktionen och konsumtionen år efter år:

Det är inte svårt att föreställa sig vad som ska hända när oljeproduktionen når sin maximala teoretiska volym i förhållande till bevisade oljereserver. Peak Oil innebär att oljeproduktion tar ut mer olja än vad som tillkommer i form av nya oljereserver – alltså att vår civilisations främsta energiresurs har blivit ändlig och fått till och med ett datum när den tar slut helt. Peak Oil förväntas leda till ett prisrally på oljan som aldrig skådats förut med konsekvensen att hela vår ekonomi i princip skulle stanna. Detta spås inträffa någon gång mellan 2020 och 2040 – beroende på en rad faktorer.

Vissa argumenterar dock för att vi redan är förbi denna punkt, men att det har dolts från marknaderna med hjälp av fiffig statistik och kreativ bokföring av bevisade oljereserver av de största oljebolagen och energimyndigheterna. Hur som helst är Peak Oil – till skillnad från den globala uppvärmningen – en reell fara som hotar att lamslå hela vårt samhälle inom kort på ett sätt som kanske är ännu mer destruktivt än den eventuella uppvärmningen.

Grafer, prognoser och diagram är dock betydligt mindre sexiga än apokalyptiska bilder på brinnande skogar, dramatiska havshöjningar och döende pingviner som ser så mysigt ut i naturfilmer på Discovery. Och här kan man faktiskt ge kredd till de pr-konsulter som ligger bakom Greta Thunbergs succé.

I en tid som präglas av kortsiktighet, rubbade belöningsmekanismer och kort ”attention span” har de lyckats att få med sig miljoner människor över hela världen. Att vi så småningom ska förvandlas till en idiokrati – ett samhälle som styrs och befolkas av funktionellt och även klassiskt dumma människor som tyvärr blir allt dummare är inte längre en möjlighet som eventuellt kan inträffa i en avlägsen dystopisk framtid. Det är numera ett faktum, enligt flera forskningar.

LÄS MER: Den kommande idiokratin?

PR-konsulterna bakom Greta verkar ha utgått från det faktumet i sin extremt framgångsrika PR-kupp. Om det som krävs för att miljoner människor ska börja begränsa sin resursanvändning är att starta en religiös kult – då ska man kanske också göra det? Ja, själva rörelsen och dess retorik kan vara vulgär och motbjudande – som i varje religiös rörelse. Men spelar det egentligen någon roll om effekten blir att världens oljekonsumtion bromsas och mänskligheten får lite mer dyrbar tid för att hitta nya energikällor?

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons