Kyrka-3
Inrikes

Klocktorn från 1700-talet nedbränt – kan vara kristofobiskt hatbrott

Publicerad 9/30/2020
Annons

Natten mot onsdag brann en del av Sveriges kulturarv ned när ett 245 år gammalt klocktorn i Småland eldhärjades. Polisen utreder branden som misstänkt anlagd.

Det var vid klockan 04.29 som SOS mottog larm om brand i klocktornet som uppfördes år 1775 och har ringt till gudstjänst sedan dess. När räddningstjänsten anlände till Hagshult kyrka var det för sent att rädda byggnaden, rapporterar Skillingaryd.nu.

LÄS ÄVEN: Hembygdsgård från 1500-talet nedbränd: ”Befarade att det skulle hända”

Räddningstjänsten såg istället till att förhindra brandens spridning och vid klockan 06 konstaterade man att den var under kontroll. På onsdagen kommer polisen att genomföra teknisk undersökning av området men meddelar redan nu att man misstänker att branden är anlagd. Att det rör sig om ett kristofobiskt hatbrott kan inte uteslutas.

Tacksam att kyrka står kvar

Maria Åberg är tillförordnad kyrkoherde och hon kommenterar branden i statsradion med stor sorg men tacksamhet att kyrkan fortfarande står kvar.

– Jag blev chockad och förtvivlad när räddningstjänsten ringde mig. Man hade redan hunnit släcka och stapeln hann falla innan jag kom hit. Hela bygden här känner stor sorg, kyrkan betyder mycket i Hagshult. Även om det inte kan bli detsamma så känner vi tacksamhet över att kyrkan står kvar och att den inte tagit skada, säger Åberg till SR.

LÄS ÄVEN: Vakter sätts in vid Malmökyrka som vandaliserats flera dagar i rad

Åberg hoppas nu att det ska gå att uppföra en replik på klocktornet, även om det aldrig kan bli riktigt detsamma som om det flerhundraåriga originalet fått stå kvar.

LÄS ÄVEN: Efter kyrkoattackerna i Malmö – SD vill utreda kristofobi

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons