➤ KNIVATTACKEN Igår kunde Samhällsnytt avslöja att den man som sitter häktad för mordförsök på en polis på Medborgarplatsen i augusti fick ett uppehållstillstånd ”för fortsatt vård i Sverige” på grund av synnerligen ömmande omständigheter – utan att ens genomföra en asylutredning. I samma beslut beviljar Migrationsverket honom ett främlingspass för resor utanför Sverige. I vintras använde mannen passet för att besöka sin familj i Iran.

I Migrationsverkets beslut rörande uppehållstillståndet och passet konstateras följande:

Utdrag ur Migrationsverkets beslut. Skärmdump: Samhällsnytt

Myndigheten menar att det i princip går att berätta om sin identitet muntligt för att göra den sannolik – utan att presentera några skriftliga bevis. Men trots att inte ens detta gjordes i det här fallet beviljas mannen ett främlingspass för ett år. I passet antecknas att innehavarens identitet inte är styrkt. Mannen använde passet i vintras för att besöka sin familj i Iran i två månader och sedan resa tillbaka till Sverige vilket Expressen rapporterade om.


Av Migrationsverkets beslut framgår att det inte har gjorts någon medicinsk åldersbedömning i ärendet. Tvärtom, konstaterar myndigheten att ett ställningstagande till åldern inte kan göras. Men trots detta grundar sig bifallet i ärendet just på att mannen är minderårig.

Anledningen till att något ställningstagande kring mannens ålder inte kunde göras är inte minst att handläggaren som skrev beslutet inte genomfört någon asylutredning. I beslutet uppges att mannen ”kommunicerar sparsamt” enligt ett läkarintyg och att detta ska vara anledningen till att någon utredning aldrig gjordes.

”Man ska vara dödssjuk”

Migrationsverkets presstjänst uppger i ett mejlsvar till Samhällsnytt att det är ”mycket ovanligt” att man går till beslut utan muntlig utredning. Ett undantag kan göras om man är dödssjuk. I beslutet rörande mannen konstateras dock endast att mannens förmåga att kommunicera ”har varit nedsatt” samt att hälsotillståndet ”har blivit stabilare”.

Igår kunde Samhällsnytt avslöja att den handläggare på myndigheten som skrev beslutet fick ett jobb på organisationen Socionomer utan gränser – strax efter att hon hade slutat på Migrationsverket.

Samhällsnytt fortsätter att söka handläggaren för kommentar.

”Hinner inte att svara”

Vidare uppger Migrationsverket i sitt svar att det ska finnas en motivering om asylansökan bifalls med hänsyn till Sveriges internationella åtaganden – något som inte har gjorts i det här fallet. Men när Samhällsnytt når myndigheten med en följdfråga om beslutet kan anses vara olagligt, svarar presstjänsten att de inte ”kommer att hinna svara” före publiceringen.

Enligt myndighetens växel arbetar cirka 25 personer på Migrationsverkets enhet för extern och intern kommunikation.