Svea hovrätt. Foto: Edaen.

Kom från ’bra familj’ och friades – döms för misshandel av hovrätten

94 Shares

Hovrätten ändrar det så kallade shariamålet från Solna tingsrätt där två nämndemän tillika islamister tillhörande Centerpartiet friade en irakisk man som åtalats för misshandel då han ansågs komma från ”en bra familj”.

– Jag har läst många tusen domar i straffrättsmål. En så jävla konstig dom har jag aldrig sett någonsin tidigare, kommenterade kriminologen Leif GW Persson då.

I domen hette det också att det inte är ovanligt att kvinnor ljuger om att de blivit misshandlade.

Efter den omfattande uppmärksamheten kring fallet sparkades Centerpartiets två islamistiska nämndemän Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson (tidigare Abou-Dabous) i mars.

LÄS MER: Nämndemän som friade irakier i ”shariamål” är invandrare från Palestina och Jordanien

På onsdagen meddelade hovrätten att man ändrar tingsrättens dom och dömer mannen för misshandel till tre månaders fängelse samt skadestånd till den dåvarande sambon. Hovrätten bedömer kvinnans berättelse som trovärdig, vilken även stöds av journalanteckningar och fotografier på skador. Man slår även fast att vilken bakgrund en person har saknar betydelse.

94 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.