Kommentarregler

Följande regler gäller för kommentering under samtliga artiklar på Samhällsnytt:

1) Kommentarer förhandsgranskas inte* av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver.
2) Inga hot eller uppmaningar till brott är tillåtna, ej heller grova kränkningar, sexistiska påhopp, förtal, personangrepp, hets mot folkgrupp etc. Den som publicerar kommentarer som utgör lagbrott kan komma att åtalas. Samhällsnytt kan åläggas att samarbeta med polis och åklagare vid utredning av sådana brott.
3) Inga uthängningar med personuppgifter och/eller bilder på personer är tillåtna. Det gäller även länkar till andra sajter. Sådana uppgifter skickas i stället som tips till redaktionen via kontaktsidan. Det är endast redaktionen som tar beslut om huruvida en person ska hängas ut med namn, personuppgifter, bild, utdrag ur belastningsregister, domstolshandlingar o.s.v.
4) Använd ett vårdat språk. Det du vill säga uppfattas som mer seriöst om du uttrycker det på ett trevligt sätt. Ovårdat språk, omogna, osmakliga eller rasistiska formuleringar är kontraproduktiva för vår verksamhet. Detta inkluderar nedsättande omskrivningar av kända personers namn.
5) Kommentarer ska hålla sig till ämnet för aktuell artikel. Orelaterad information som du tycker är intressant skickas i stället till oss i form av tips via kontaktsidan. Det är inte tillåtet att göra reklam för egen webbplats eller webbplats som någon annan driver, ej heller att driva personliga agendor i form av t.ex. religiös predikning. Kommentarer får heller inte bestå av långa citat från externa artiklar. Vid kortare referat av externt innehåll ska länk till källan anges.
6) Våra kommentarsfält är inte ett chattrumför att småprata om ditt och datt.
7) Vi förbehåller oss rätten att begränsa antalet kommentarer i enskilda diskussioner såväl som antal kommentarer från en och samma person under samma artikel. Våra kommentarsfält är inte ett obegränsat debattutrymme och än mindre lekplats. Detta gäller i synnerhet meningsmotståndare som surfar in för att “ta debatten” med våra läsare. Alltför långa kommentarer kan i förekommande fall raderas eller avkortas.
8) Kommentarsfälten kan eventuellt komma att modereras av externa, ideellt arbetande moderatorer men det är inte garanterat eller en skyldighet. Får du något raderat, skriv då en ny kommentar med förbättrat ordval och formulering. Oförskämda påhopp mot moderatorer är inte tillåtet. Detta inkluderar hotelser om att dra in donationer om du inte får din vilja igenom. Dylika krav på särbehandling kan liknas vid utpressning och accepteras inte. Moderationens beslut ska respekteras. Har du synpunkter eller frågor gällande raderingar eller redigeringar kan du ställa dem vänligt direkt till moderator och få svar och förklaring i enlighet därmed. Moderatorerna arbetar utifrån kommentarsreglerna.
9) Brott mot någon av ovanstående regler medför att kommentaren kan redigeras eller raderas. Vid återkommande överträdelser eller ohörsamhet vid tillsägelser kan du bli avstängd från fortsatt kommentering. Beroende på allvarlighetsgrad kan avstängning ske omedelbart eller efter att en eller flera varningar utdelats samt vara tidsbegränsad eller permanent.
*Ett automatiskt filter för otillåtna ord och fraser finns inbyggt i kommenteringsfunktionen. Använder du dessa ord i din kommentar hamnar den i “karantän” tills den hunnit granskas av moderator. Kommentaren släpps fram om orden använts på ett harmlöst sätt. Undvik att använda ord som du tror kan vara olämpliga om du vill vara säker på att din kommentar skall publiceras omedelbart. Försök att kringgå ordfiltret medelst omskrivelser eller förkortningar betraktas som regeltrots och raderas.